2024-06-20
最近端午节午餐走咗去食雅苑座,即帝苑酒店自助餐。呢度最奇特系环境。酒店内部好似番咗80年代港产片见到嘅酒店环境,有透明lift,好有趣。不过一上到自助餐楼层就系另一番景象。呢度系起喺下一层空心嘅天花上面,有空中花园,有住客楼层,蔚为奇观。嘢食方面,海鲜弱少少,主要系食长脚蟹,冇生蚝亦冇龙虾冇蟹。种类唔多,但贝壳类几好食。热荤唔错,烧味尤其出色,即切海南鸡、叉烧同烧肉,都有靓烧味舖水平。汤同屋企人都好钟意。扒、串烧同其他食物就正常,屋企人话鱼柳同猪脚姜好好食,但我就冇试到😅。不过,今次帮衬最主要系食佢signature嘅蝴蝶酥,佢足足有三款,全部都好好食,特别系朱古力,我拎咗四五次😂。又不过,今日最好食嘅甜品,其实系即造斑斓班戟。热辣辣又有斑斓味,难怪排长龙。好多人唔知佢个Tiramisu都好好食。另外要一赞佢个饮品,好多选择,连罐装可乐都可以拎。我就食唔落雪糕了,留返俾啲小朋友吧!整体嚟讲,折实四百几一位系有少少贵,不过部份食物水准好高,都可以一试。
我就食唔落雪糕了,留返俾啲小朋友吧!