是日要OT,但一早约好左女朋友食lunch,唯有系公司附近食啦。女朋友上网见到呢间餐厅系食斯里兰卡既野,我地两个都冇试过,究竟斯里兰卡系食咩架呢。入到餐厅,店舖细细,但墙上既装饰好配合主题,仲有一张好似航海路线既地图。我地两个人,叫左两个CURRY,同一份牛肉角。蒸米粉配咖喱(咖喱羊肉)一碟蒸米粉有4-5个米粉饼,就咁食会好干,一定要点咖喱,所以选较浓味的咖喱也不怕。咖喱羊肉方面,咖喱较为辣但配米粉一流,羊肉唔SO但又好香口。炒芝士薄饼(咖喱鸡肉)好特别!刚食落去有D似蚝饼的感觉,把所有配料混在一起,唔好睇佢份量好似有D细,好饱肚的。口感不油腻,可能当中包含左蔬菜,都算系健康之选。不过美中不足既系薄饼整体略浓味,如果淡味DD就PERFECT。其实食完以上两样都已经饱左。但女朋友又想试下D小食---最后拣左牛肉角。不过店员唔记得帮我地整,佢地劲唔好意思。时间唔太许可,唯有TAKEAWAY。牛肉角热辣辣,以为好细旧,点知比我地想像中既大只。外皮因刚刚炸起既关系好脆,外皮亦唔会好厚,馅除左有牛肉之外,仲有薯蓉咁黏住,好惹味。
蒸米粉配咖喱(咖喱羊肉)
炒芝士薄饼(咖喱鸡肉)