2011-01-23
佛有绿,一个古旧嘅名字,一间新一代素食馆提起佛有绿,如果超过六十岁嘅香港人可能会记得以前有间素食馆叫佛有绿,但系已经结业多年。笔者只是儿时在大人口中听过从未去过,但名字深深烙入我嘅脑中。不过约十年前,在湾仔旧京都戏院对出嘅巴路士街忽然出现相同嘅名字,入去试试,味道唔错,价钱合理,由一位中年修行人主理,花款虽然唔系十分多,但胜在真材实料。有小食又有套饭,小炒都有,可以话五脏俱全。可惜系租金飞涨,对于向来难以生存嘅素食馆嚟讲可以系至命打击。馆子只好搬到楼上舖继续经营,展转搬过几次,好在当日有留下电话号码,否则收唔到佢哋嘅短讯,咁就失去一间咁有心嘅素食馆。如今搬到湾仔轩尼诗道,地点非常方便,只可惜楼下门口唔太明显,希望各位有心嘅朋友可以有缘揾到。早前因为公司搬离港岛所以同佢宽别咗好一段时间,上星期再收到短讯,得知又再搬新舖,所以心思思又再去帮衬。馆子现今系一个小单位,面向轩尼诗道尚算光猛开扬,由于面积关系,只可以放大约四张八至十人台。由于健康关系,女主厨在地舖后期已让位俾佢个仔,而新一代斋叉烧就系𠮶时研究出嚟,今次重临当然唔会放过啦。叫咗一个叉烧饭,只不过系$37.00,墙边有个大饭煲有一个
叫咗一个叉烧饭,只不过系$37.00,墙边有个大饭煲有一个大汤桶,只要帮衬叫菜有$35.00食同汤都任饮任食,真系抵!
叉烧未到,先饮碗汤,斋汤润厚,浓淡适宜,入口有种幸福嘅感觉。叉烧终于都到,去装饭,大饭煲内系红米饭,有益健康。
急不及待先试一口叉烧,味道依然强烈,浓浓嘅酱汁包住仍有点脆嘅皮,入面系软而有咬口嘅「肉」,水准保持得好好,如果加少少生抽吊味,可以话美食一绝。
好耐都冇试过食碗几饭,饮两碗汤,今次真系食得非常满足。