2008-06-02
寻晚同男朋友去左佢屋企楼下个间昭阳日本料理, 重新装修~之前都想去试下,因为佢话有长寿司, 但都冇去试!~佢装修之后晚市话有串烧,咁就去试下啦~门口有位女侍应派单张(单张上写新张优惠,凭单张惠顾有9折,9点半后85折)接过后,8:10pm,入到去...眼见只有2枱,好少人..(心想唔通唔好食..?)不过环境尚算舒适,有6间VIP房,单张上写,见唔到)灯光昏暗,,冷气够冻...可能冇咩人~有2个张bar枱分开, 一张系串烧bar, 一边系寿司bar,坐低之后即刻奉上沙律一小客,附酱汁,之后就睇menu,Order 左串烧 : 芝士鸡翼,烧羊架,串烧鸡软骨,牛肉杂菜窝,炸生蚝,带子寿司,鳗鱼寿司(only呢款系长寿司),炸软壳蟹手卷,同花之恋寿司~~但等左好耐...眼见隔离枱(一家四口)不停上菜,佢地系早d..不过越等越唔对路...又见寿司bar司傅好得闲咁好以冇单做..开始觉得不妙,..突然个经理行埋来..佢话check过原来落漏单!我同男朋友眼都突埋...得2枱客都落漏单...真系激死左..仲要劲肚饿...个经理即系say sorry, 仲帮我们落番单,话即整!!足足等左40分钟有多,
但等左好耐...眼见隔离枱(一家四口)不停上菜,佢地系早d..不过越等越唔对路...又见寿司bar司傅好得闲咁好以冇单做..开始觉得不妙,..突然个经理行埋来..佢话check过原来落漏单!我同男朋友眼都突埋...得2枱客都落漏单...真系激死左..仲要劲肚饿...个经理即系say sorry, 仲帮我们落番单,话即整!!足足等左40分钟有多,唉...不过之后个经理全程serve我们张枱,跟住又送左一客三文鱼腩刺身比我们食住先...之后食物随随送上~
首先系串烧,芝士鸡翼阿经理话唔新鲜,帮我们cancel左~串烧鸡软骨好香,个味刚刚好,好好食!不过个烧羊架就麻麻,有d难咬,不过有mustard比客人调味~
牛肉杂菜窝好好味,个汤系劲鲜甜,配料就同出面个d一样,不过就好新鲜,唔以有落味精~寿司好新鲜,带子寿司好甜,佢送个客三文鱼腩刺身好多油脂,好新鲜~(长)鳗鱼寿司酱汁好浓,好香~唯独个炸软壳蟹手卷,上面有牛油果,青瓜丝同蟹子~不过炸软壳蟹就系涷的,争左d!~到最后..都系仲漏左花之恋寿司,不过冇追佢,因为都够饱了~
埋单9折后$300到,不过各食家留意,原来个沙律系要收$$$$$$,佢冇讲啰,不过menu heading有行字提及,如果大家唔想食就记得同佢讲,收$18~仲要冇咩特别
仲有一样要留意,menu上有红色*的串烧系得一串,其余都系2串上~寿司都系段件计~整体都好好,不过系搞笑d啰个服务生,如果人仲多的时候..佢咪仲劲漏单..大家都要小心d...如果唔系要白等了~顺带一提,见到隔离枱有order北海道烧蚝,仲好大声话好正..下次都要一试