2013-01-03 6 浏览
今日为了睇准备拆走的Lego展, 山长水远过海顺便食豚王.豚王由第一间中环店时已经有留意, 不过间店咁细, 要排成个钟. 仲分分钟卖晒..都系唔好搏! 点知分店开到第3间了, 每次经过外面都买长龙. 虽然明白地方细, 又得一碗拉面应该唔难排, 之但系登龙街又唔系冇好野食~可能系1月1日, d人都未瞓醒, 我同老公排了大概20分钟就进场. 不过呢20分钟fi一声咁快, 因为大家都好忙, 忙住睇食乜首先店的玻璃一左一右各贴一张介绍此店拉面有关"面貌"照, 味道, 口感, 素材资料. 企外面就可以窥探厨房做面情况, 100%透明度非常好! 是日冇限定版.我同老公又好忙上openrice看食评, 又偷听d人食咩口味, 先知道拉面原先包括叉烧, 木耳, 葱/椰菜. 想想圈圈, 终于有结果! 豚王拉面我认为要认清一间店, 先要吃它最传统的菜色, 于是点了豚王猪骨汤.选择太面是觉得拉面太幼会不好吃, 加上第一次食, 唔想失策! 口感非常好, 比起外间用买回来的, 质感当然有差. 而且我点了"硬"身, 心想浸多一阵都会"淋".选择葱放弃椰菜, 是觉得正统拉面配葱会香口d, 而长崎拉面等多配料的拉面,
今日为了睇准备拆走的Lego展, 山长水远过海顺便食豚王.

是日冇限定版.
豚王拉面
选择葱放弃椰菜, 是觉得正统拉面配葱会香口d, 而长崎拉面等多配料的拉面, 用椰菜才适当.
木耳食得出味, 但没有太特别.
汤底我选了淡味, 因为个人认为如果选浓味真系太浓时就冇得翻身. 但淡味仲可以加其他配料如桌上的芝麻粒, 辣芽菜拉上补下!

另加了半熟蛋, 同老公每人一半. 用spoon锚起觉得只蛋就穿就穿, 好唔实在. 到咬开时里半蛋汁要漏出来, 贴近蛋白边的蛋黄慢慢变成固体. 睇住个过程好搅笑!

黑王拉面
老公要了浓味, 辛2. 所以碗面又咸又辣. 未将调味推开时, 我饮了一口汤, 味道好好! 蒜味唔重, 但点都系猪骨汤底最保险!

追加叉烧, 不过下次唔需要, 本身碗面都好多叉烧!!

拉面配可乐, 一绝

同场看到不少客追加面底, 讲真我都觉得个面好细, 但追加一个又太多~

员工态度亲切, 手脚快, 一定要赞!
2013-01-01
  • 豚王