2023-10-19 307 浏览
一向钟意台湾料理既我,今日去开屯门市广场,途经3楼见到 "老妈拌面" 新出左好多不同种类嘅台菜,一于入去品尝下先 ~餐厅环境开扬,简约木系设计,分两个用餐区,地方都几阔落,感觉舒适悠闲!中午来到,餐牌内都有好多选择,其中新出嘅有西红柿慢煮牛肋条饭、麻酱手撕鸡肉燥饭、话梅酸汁猪手饭、沙冰系列、鲜果茶等等以及午市套餐,款款都咁吸引。金华火腿花雕鸡汤面    $92食汤面会先飮啖汤既我,依碗一入口已尝到金华火腿和瑶柱嘅鲜味,令鸡汤更有层次,再来就系醇厚嘅花雕酒香,鸡髀肉份量好多,肉质腍滑入味,一咬即化  ;  面条可以拣关庙刀削面或幼面,波浪状嘅刀削面,软滑爽弹,汤面美味可口,配搭少辣爽口豆角及清甜车厘茄,太好吃啦。酥炸脆鸡排汤面    $82至于另一碗鸡排汤面,就拣咗配较幼身嘅细面,面质弹牙够香,汤底用多种新鲜蔬菜及肉类等熬制而成,加上炸至金黄嘅鸡排,外脆内软,配搭惹味豆角同车厘茄,仲送埋好入味嘅卤水鸡翼,呢个餐丰富又美味。豆乳香香鸡  (+$22)粒粒鸡肉新鲜热辣炸好,外皮炸得酥脆可口,啖啖肉,肉质又够嫩滑  ;  配有一小碟台湾豆乳,即是腐乳,沾上后咸香惹味。台湾烤香肠   (+$22
金华火腿花雕鸡汤面    $92
金华火腿花雕鸡汤面
酥炸脆鸡排汤面    $82
酥炸脆鸡排汤面
豆乳香香鸡  (+$22)
台湾烤香肠   (+$22)
台式香肠味道有少少甜甜地,皮脆肉香,肥瘦均匀,咬落去肉汁丰富,肥而不腻,好味嘅台式小食。
台湾烤香肠
开始入秋啦!套餐饮品拣咗金罗汉果海底椰,天然香甜味,口感清凉,润喉解渴。
金罗汉果海底椰
2023-10-19