2024-12-15
上星期六系奥海城行街见到一间好趣致既餐厅,系以鸡蛋为主题既日本洋食屋🍳 见到而家最新有一系列既日式拉面🤩 系集结左唔同地方既日式拉面,包括函馆、横滨同北海道!啱哂而家天气冻,食返碗热辣辣既拉面暖身!我地晚餐点左:.🍜函馆盐拉面大大碗拉面放有大量粟米、豚肉叉烧同溏心蛋,特别在汤底放有牛油,清澈透明的奶白色猪骨汤,本身味道清爽,加上牛油后增添了香气,尤其与粟米十分配搭,拉面吸收左汤汁好好味😋 豚肉是冲绳琉香豚,肉质嫩,不柴又多汁!特别一提是溏心蛋是必食,选用左日本鸡蛋,色泽鲜艳,蛋香味浓!.🦐北海道虾面豉汤拉面肥妹特别喜爱呢碗😍 汤底超浓郁!满满的虾味,鲜甜十足!加上面豉熬制,味道更惹味!豚肉同拉面好入味,钟意浓郁汤底既朋友必选🤩.🍳大阪烧风八爪鱼卷来呢度食当然不可以错过一尝佢地招牌既蛋料理,我地拣左呢款大阪烧风八爪鱼卷,其实系大阪烧版本既玉子烧咁😋我地都超爱呢款!真系好似食紧章鱼烧同大阪烧咁!有满满的章鱼粒在内,玉子烧本身好厚质感而且蛋香味浓,加左章鱼粒同酱汁,口感十分丰富🤩.🍰豆腐芝士蛋糕配士多啤梨卖相好靓!十分清新的甜品💕用豆腐制作,豆味好清香~~完全唔会漏,加埋水果粒伴碟,很满足😋
🍜函馆盐拉面
🦐北海道虾面豉汤拉面
🍳大阪烧风八爪鱼卷
🍰豆腐芝士蛋糕配士多啤梨
🍹冻鲜果水果茶
好大杯,份量好足料🤩好多水果!有西柚、士多啤梨、火龙果、苹果、菠萝、哈密瓜等等,味道好香好fresh好好饮!
🍍仲夏菠萝梳打
菠萝好香甜,加埋梳打好解渴!完全系清新左味蕾
呢度既环境有样特别系中间有个小小既室内游乐场,可以带埋小朋友去玩!好适合一家大细去