2022-07-11
喺海港城行经Da Filippo Trattoria好多次都未入去试过,最近佢哋推出咗拿玻里风味嘅下午茶, 终于叫埋朋友一齐试试🇮🇹𝘋𝘢 𝘕𝘢𝘱𝘰𝘭𝘪-𝘛𝘦𝘢 $358/2pp Tea set甜点咸点各三,再加茶/啡2杯~甜点:- 伯爵茶tiramisu杯☕ 茶味好香,比起平时咖啡味更有层次️ - 玫瑰花荔枝慕斯蛋糕🌹 味道清香,蛋糕好滑- 宇治抹茶雪糕泡芙🍵 成个菠萝包咁,入面系宇治抹茶雪糕,食嘅时候冻冰冰超爽,不过味道就有啲淡咸点:- 帕尔马火腿蜜瓜酥🍈 最钟意呢款,够酥脆,而且parma ham x 蜜瓜嘅配搭无得输- 鱼子酱蟹肉沙律鱼子酱软包🦀 个包加入咗红茶茶叶,食落去有淡淡香味,略嫌鱼子酱唔够咸香- 洛神花三文鱼迷你汉堡🍔 咬落去比较干身,三文鱼同洛神花配搭几清新,食落去好特别𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘈𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘗𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘥 𝘖𝘯𝘪𝘰𝘯𝘴秘制吞拿鱼牛油果他他配腌洋葱 $198 价钱少贵,但系系好食嘅,吞拿鱼同牛油果口感好绵密,加埋腌洋葱好开胃𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘛𝘢𝘨𝘭𝘪𝘢𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦 经典龙虾扁意粉 $308 个sauce煮得味道够浓郁,加上个p
甜点:
- 玫瑰花荔枝慕斯蛋糕🌹 味道清香,蛋糕好滑
咸点:
𝘊𝘭𝘢𝘴𝘴𝘪𝘤 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘛𝘢𝘨𝘭𝘪𝘢𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦
经典龙虾扁意粉 $308 个sauce煮得味道够浓郁,加上个pasta好挂汁同弹牙👍🏻
𝘊𝘰𝘯𝘧𝘪𝘵 𝘋𝘶𝘤𝘬 𝘓𝘦𝘨
惹味经典油封鸭腿 配无花果及辣根芥末酱 $278 鸭腿炖得入味软腍,脂肪比例适中,加上无花果好带出到鸭肉独特嘅香味🦆
𝘓𝘢𝘨𝘰 𝘉𝘭𝘶 $98
𝘏𝘶𝘯𝘵𝘦𝘳 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘈𝘭𝘱𝘴 $108
如果你钟意睇我嘅食评,不妨关注我,支持吓我,谢谢你☺️💕