2014-06-09 3730 浏览
利申:本身已经系亚坤 fans,自从第一次去新加坡之后就对佢地香脆的咖央多士、半熟蛋及偏甜的奶茶深深著迷。往后两次再去新加坡,都一定要至少食一次(第二次搭凌晨机走,都要系机场食亚坤做最后一餐)。听到亚坤终于要系香港开分店已经超级兴奋,星期日第一日开舖已经要帮衬。新餐厅,不出所料,好多凑热闹的香港人。先介绍,亚坤系自助形式,自己揾位(等位)之后,再排队去收银落单。本身系等埋食物先返埋位,除非系饭或喇沙类比较耐既菜式,先至拎块号码牌埋位。咖央多士则可以自己等埋先攞返位。之但系第一日营业实在太多人,为免迫爆 counter,所有食物都一律用号码牌。估计开业初期人流回复正常之前,都会系呢个形式。由于当日兴奋过度自己一个人冲去试,所以马上揾到个搭枱位。排队反而用左 20 几 30 分钟,主要原因唔系收银慢或者唔够人,而系好多人都系第一次帮衬亚坤,唔知可以点叫野食,有时可以当一 set 既食物就散嗌,有时就系问 XXX 究竟系咩黎,收银亦都太过友善地讲解。如果啲客落 order 爽手啲,排队其实唔会特别慢。落单后记得先在收银隔离自助区餐具,如果个位无甜豉油都记得攞返支~等食物,又系果句,由于第一日

等食物,又系果句,由于第一日客人实在太多(听闻下昼 3 点已截龙,当日系 11 点开始营业),所以起码 30 分钟食物先至到齐。
我叫既系 Set A,有齐最基本要试既:咖央牛油多士、半熟蛋两只、饮品。Set A $39,不过叫左冻奶茶之后就变左 $45,同新加坡售价差无几。
先黎既系咖央多士。成个新加坡都有得咖央多士,香港多士盒都有得食。但亚坤吸引既地方就在于,多士烘完两边,仲会切薄一半再烘。咁唔香脆都唔得啦!加上由第一代留落的清甜咖央,夹一块慷慨无比的牛油,滋味真系无与伦比。
不过当日等左 10 几分钟先黎,多士都冻左少少,亦都唔脆了。想品尝百分百亚坤多士既人,不妨等过一排热潮减退,或者无乜人既时段先黎。唔好俾美中不足既第一次,破坏左你对亚坤多士既印象。
食多士食到一半就黎半熟蛋。香港人唔惯半熟蛋,但试新餐厅,就梗系试埋新野食啦,咁先可以扩阔下眼界架嘛。当初我都系第一次食,结果就认识多一样美食。
半熟蛋平时系用碟上,不过当日人太多(「人太多」三个字不停出现),于是就用外卖兜上。食时可加胡椒及甜豉油,我就只加后者。新加坡甜豉油杰身,而且好浓,加埋半熟蛋食时唔好落太多,唔够先再加。蛋黄香加上蛋白滑,仲有甜豉油既鲜甜,不得了~强烈建议大家至少试一啖(而且一定要试蛋黄)。
食完晒奶茶先黎,冰都溶左大半,比较淡,大家可以考虑叫少冰。亚坤以至新加坡的奶茶都偏甜,奶味重过茶味好多,同港式完全唔同。南洋咖啡则见仁见智,我自己本身都钟意奶茶多过咖啡,大家自己选择~
至于其他饮品,例如咩冰或者摩卡,开业当日好似应付唔到,有啲客要转饮其他饮品,讲声俾大家知,做定无得饮既心理准备~
虽然当日无食正餐类,但附近既人都分别系我面前食左鸡饭、喇沙同炸鸡饭。听到既评语如下:鸡饭香(只鸡望落都几滑)、喇沙比想像中辣,炸鸡饭好多配菜(炸鸡味都好香,即系炸野果阵味)。
总结如下,新加坡味道保持得到,但系一开业好多野都拿手唔成势,想认真试都系先等一等~
题外话/补充资料: 我都觉得有点儿太 hard sell,但我唔系 6 月 7 有得试食既打手~所以绝对客观,哈。
2014-06-08
  • 咖央多士