餐厅: Chatterbox Express
资讯:

虽则香港同新加坡就快建立旅游气泡,但问过旅游业朋友,光系两地来回各2次嘅检测费都6K,再加3-4K机票,咩都未做都无咗成皮嘢!踪然旅游瘾点发作都好,还是等正式通关先去较好(爱护荷包系列)~​▲黄白主调,感觉舒适。▲Chatterbox Express嘅标志鸡头,好可爱!无得飞,唯有继续靠食止瘾!讲起新加坡美食,最近又比我揾到间好嘢,那就是新加坡过江龙Chatterbox嘅分支Chatterbox Express!Chatterbox Express开系太古城,位置有少少隔涉,主要走亲民路线,唔似Chatterbox咁玩高档。价钱平啲,质素却无减,食完都几令人满足!▲就算唔飞新加坡,一样可以享受地道滋味。Chatterbox Express除咗价钱平易近人,佢哋嘅菜肴都好贴近日常生活,基本上喺度食饭,有种似置身狮城般。好似早餐,呢度就有新加坡风粥品、午/晚餐就有新加坡肉骨茶面线、炸猪扒干捞面、海鲜干捞面及新加坡肉酱捞米线配温泉蛋等等,就算你无去过新加坡,都可以从呢40多款菜肴中,感受两地饮食文化大不同。至于味道,坦白说唔系100%正宗,毕竟过江龙,嚟到都要调整一下口味,迎合本地人,如似白
▲黄白主调,感觉舒适。
▲Chatterbox Express嘅标志鸡头,好可爱!

▲就算唔飞新加坡,一样可以享受地道滋味。

至于味道,坦白说唔系100%正宗,毕竟过江龙,嚟到都要调整一下口味,迎合本地人,如似白胡椒肉骨茶会无咁浓胡椒味;海南鸡都要用黄岗鸡,用唔到新加坡当地嘅文昌鸡,鸡肉嘅质感系有差异。
新加坡肉骨茶面线(连饮品)​
▲正宗新加坡肉骨茶,会配油炸鬼食!
▲被炖得棉滑嘅半颗蒜头及猪骨,入口即化,口感治愈。

✦ 新加坡肉骨茶面线(连饮品)​
香港实在难揾到令我满意嘅新加坡肉骨茶,要么不唔够正宗,要么太辣口,一味重口味。呢度嘅口味调节得刚刚好,白胡椒虽不及新加坡食到咁多,但汤头辛口得嚟清甜,一字骨肥瘦适中,嫩而不腻,加上炖得棉滑嘅半颗蒜头,成件事都好正!​
文华海南鸡饭(连饮品)​
✦ 文华海南鸡饭 HK$108 (连饮品)​

另一款必试就系佢哋文华海南鸡饭,用咗50 分钟慢煮而成,肉质真系劲嫩滑!值得一赞系佢哋嘅鸡皮唔会好似出面食到嘅鸡咁,有层肥膏,薄皮脆口,做得唔错。另外,佢哋嘅鸡油饭都正,用鸡汤及鸡油烹煮成,够晒香浓。​
椰子雪糕咖央三文治 (连饮品)
✦ 椰子雪糕咖央三文治(连饮品)
新加坡街头成日食到雪糕三文治,估到呢度都食到!呢度嘅椰子雪糕系店家自制,熔得好快,但好香椰子味,唔似出面食到咁一口粉。外层就系搽咗咖央嘅全麦多士,多士烤过,脆脆地,食时外脆内冻,冰火感十足。​
美禄哥斯拉
✦美禄哥斯拉
美禄恐龙又系新加坡必饮嘅邪恶特饮,呢度嘅版本加埋脆口嘅美禄波波,连雪糕球食,脆脆口感好正。​
玫瑰我爱你
✦玫瑰我爱你
令我意外,呢杯嘢几好饮,以新鲜椰子水、鲜奶及玫瑰糖浆调制而成,粉红玫瑰糖浆同椰子水味道好夹,香甜清新,推荐!​
▲Chatterbox Express感觉好平易近人,食度食饭好似置身新加坡咁!
2020-10-15
新加坡肉骨茶面线(连饮品)​
文华海南鸡饭(连饮品)​
椰子雪糕咖央三文治 (连饮品)
美禄哥斯拉
玫瑰我爱你