2022-10-06
朋友喺湾仔附近上完堂,就嚟呢边食芽笼新加坡菜,方便转头返铜锣湾!装修好东南亚风格,竹既设计。18:30已经开始多人,可能都做区内人多,应该ok。参巴鸡肉串烧 $48大大串,比想像中大份,抵食!本身以为系细细件𠮶啲串烧,点知大size!外层似轻轻炸过,内层系层层实肉,瘦肉为多,岩女仔够「瘦」哈哈!个酱有少少虾干鲜味,之后带辣,质地少少似沙茶酱!海南鸡饭拼白胡椒肉骨茶 $86白胡椒肉骨茶比较辣口,好抢味好出味!有一字骨、知足、五花肉片、冬菇同埋蒜头!蒜头正正,吸哂汤汁,加上煲过煮过食落软绵!海南鸡饭既油饭中等可以再热少少。海南鸡饭既酱碟比常见既大少少!海南鸡肉肉质新鲜唔会烂烂感觉,嫩肉但份量大少少更理想!芽笼喇沙掺掺 $68糖心蛋、大虾、蛳蚶、豆卜、鱼片同鱼蛋,海鲜类喇沙!汤底椰奶辣感,重味最好。油面同米粉两样mix,要快啲食好昒吸哂汤汁。大虾如果有两只更好,一开二都几弹牙,原只应更弹。蛳蚶煮熟一点比起刺食咁食更易入口,未试过蛳蚶既咁试下几好!
参巴鸡肉串烧 $48
海南鸡饭拼白胡椒肉骨茶 $86
海南鸡肉肉质新鲜唔会烂烂感觉,嫩肉但份量大少少更理想!
芽笼喇沙掺掺 $68