2016-11-25
早前又见到朋友Share出黎,50蚊就食到日式甜品,唔知点解我真系次次都系比D咁既吃货朋友烧著,其实我实在都太为食,碰巧见到绿茶,马上烧埋我位绿茶狂迷男友,为左止住大家心痒痒的港觉,我都系决定去一次,一偿所愿!一去到都有人排紧队架,不过都好快有位入到去,途中都系附近行一行,睇下小动物咁啰。入到黎见到装修都好传统日式Feeling,加上应该是新开冇耐,所以都几新正因为我地最主要目的系黎食甜品,所以没有点到热食,全部清一色都系甜品+饮品我就叫左个意大利芝士饼雪糕芭菲,还有一杯樱花特饮,期间制作需时,加上人比较多,都要吹一阵水先有得食芭菲到了!外形几整整齐齐,有马卡龙、红莓、意大利芝士蛋糕、草莓、朱古力片、朱古力脆饼棒,里面还有Cream、云呢拿雪糕、奇异果、焦糖爆谷。一开始有少少唔知点食好,所以都系面头逐样逐样开始食红莓有一点点酸,唔系每个人都接受同钟意食红莓,对我黎讲不是太酸马卡龙虽然不太吃得出系咩味道,不过好甜,蛋白饼仍然是脆的喔草莓半块,味道甜甜的,但吃过酸与太甜后,显得味道不太出小蛋糕中间的Carem很多,整旧很松软,蛮好吃的,连同饼棒脆脆,我会挑下面Cream同雪糕一齐食,尝试下
一去到都有人排紧队架,不过都好快有位入到去,途中都系附近行一行,睇下小动物咁啰。 入到黎见到装修都好传统日式Feeling,加上应该是新开冇耐,所以都几新正
因为我地最主要目的系黎食甜品,所以没有点到热食,全部清一色都系甜品+饮品 我就叫左个意大利芝士饼雪糕芭菲,还有一杯樱花特饮,期间制作需时,加上人比较多,都要吹一阵水先有得食
芭菲到了!外形几整整齐齐,有马卡龙、红莓、意大利芝士蛋糕、草莓、朱古力片、朱古力脆饼棒,里面还有Cream、云呢拿雪糕、奇异果、焦糖爆谷。 一开始有少少唔知点食好,所以都系面头逐样逐样开始食 红莓有一点点酸,唔系每个人都接受同钟意食红莓,对我黎讲不是太酸
马卡龙虽然不太吃得出系咩味道,不过好甜,蛋白饼仍然是脆的喔
草莓半块,味道甜甜的,但吃过酸与太甜后,显得味道不太出
小蛋糕中间的Carem很多,整旧很松软,蛮好吃的,连同饼棒脆脆,我会挑下面Cream同雪糕一齐食,尝试下新食法😃 下面既雪糕同Cream一样咁冻冰冰、软绵绵,不过食下食下就好快开始溶溶地,所以我建议唔好挂住吹水,食左先❤️
最底层既系焦糖爆谷,咸咸地脆脆地,相当好食,不过吃多了开始有点过咸,所以务必混著雪糕一齐食
一开初我仲以为系什么海盐脆米之类,一问店员之下,原来系整个甜品最贵的焦糖爆谷,真的长知识了😲 樱花特饮,里面有好多唔同生果,例如火龙果、草莓、奇异果、桃等 其实还加入了苹果汁,是一个杂果大聚会,味道颇为清新,实在不错一试
同时,隔离台的拉面传来阵阵浓烈的油香,令我不禁想要食番个拉面,但可惜肚子实在太饱,所以还是下次有机会再来吧!😍