2019-01-27 1197 浏览
晌美孚嘅「家传沪晓」食生日饭,正当临尾考虑点唔点甜品之时,老婆就制止我,因为佢话早有准备,原来佢已经晌西铁嘅「A1 Bakery」订咗一个精装蛋糕,既作饭后甜点,又作庆祝生日之用,真有心思,俾我就晌餐饭度搞掂埋去,哈哈!「A1 Bakery」嘅蛋糕本身都有唔少款式,不时又有新款,既然喺买嚟贺小弟,所以,老婆特别拣咗款肯定合我口味嘅「海盐焦糖香梨蛋糕」,亦喺「A1 Bakery」嘅新出品,定价为$128 / 12cm及$198 / 15cm,而我哋得3个人食,就梗喺要个细啦。外观都几精致架,面层铺上海盐焦糖浆,再唧上咖啡忌廉,加上果仁或合桃作点缀。切开喺以朱古力海绵蛋糕做基础,中间涂上忌廉及混入香梨肉,故香甜得嚟有点点清新,海绵蛋糕亦做得松软。整体嚟讲都算少忌廉,老婆都啱食,不过,始终都有少少偏甜,所以,老婆同姨仔就浅尝,小弟就独占大半个,当埋第二朝早餐。虽然,小弟就唔喺咁经常食「A1 Bakery」嘅出品,但印象中,佢哋做嘅欧陆包及蛋糕,都有一手,质素唔错。
海盐焦糖香梨蛋糕
海盐焦糖香梨蛋糕
外卖自取
$32 (其他)
庆祝纪念
生日