2018-02-04 84 浏览
香港人个个好忙,食个饭都好赶,而且放饭时间只有一个钟,于是约同事食个快饭。系湾仔一到食饭时间,度度爆人,好辛苦先逼到入饺饺饺子。系开放式厨房,效率好高好快。事不宜迟,叫左个盐曲新鲜椰菜,椰菜固之然新鲜爽甜,加上发酵盐曲味道好有层次,唔系单纯既咸,盐曲比盐淡而且有回甘既感觉,令椰菜更加鲜甜爆汁,好开胃又好食。到主角饺子上场,未开动前,有简介教点食,于是装左饺子汁同味噌酱汁用来点。椰菜豚肉饺子唔系单纯得肉,椰菜中和左肥腻感,仲有好多汁,而且外皮酥脆。蟹肉海老特长豪华饺子棒,配上沙律酱,感觉一般,不过其他餐厅比较少见。惊喜位竟然系Puri Puri海老饺子,虾好弹牙同爽脆,完全冇雪藏味,点上紫菜海盐已经好入味,正。由于唔够饱,夹份叫左个鳗鱼饭,个块鳗鱼好肥美,粒粒分明饱满,加上蛋花增加美感同味觉,好饱肚。最后饮上一杯柚子梳打清一清个口,即时感觉精神抖擞,成个人好清新。