2019-07-09
同朋友系中上环一带唱完钱再食左个lunch, 发现大家都唔叫太饱,于是我地就打算系附近行下,睇下有无咩特色小食。经过见到呢间鸡蛋铺头卖嘅鸡蛋仔好得意,于是我地就捻住试下佢。我同朋友叫左个紫菜肉松鸡蛋仔,30蚊。价钱都可接受。铺头一落order就会马上整,等左大概10分钟到就有得食。一整好嘅时候鸡蛋仔嘅味道劲香,脆卜卜。每粒入面都有肉松,劲正。我同朋友都觉得佢味道有啲似凤凰卷,好好味。佢一底鸡蛋仔都好大,如果细食嘅朋友,建议可以同朋友一齐share。因为佢都会比较饱肚。另外同朋友叫左2杯野饮,佢叫左杯柠檬芦荟梳打,我就叫左杯港式奶茶豆花。朋友话佢果杯饮落唔会太甜,好fresh,岩晒食鸡蛋仔嘅时候去消滞。而奶茶豆花就即系冻奶茶加豆腐花,虽然听落好古怪,但原来好match。佢嘅奶茶仲要好香茶味,唔甜,好正!大家不妨黎试下佢地啲特色鸡蛋仔!
我同朋友叫左个紫菜肉松鸡蛋仔,30蚊。价钱都可接受。
大家不妨黎试下佢地啲特色鸡蛋仔!