2009-08-21
老朋友拣地方同菜式我拣餐厅想坐得舒服, 中环, 意大利餐...最后拣咗试呢间比较少食评但望落试得过o既佢有我心爱o既蚝!!可惜朋友呢期食唔得海鲜, 要忍口但都试咗几只唔错o既蚝款浓味Irish啱晒我! Encore咗一只. 个人认为系全晚精粹所在, 的的骰骰, 全场最mini系佢, 但肉地爽, 够肥, 味浓, 食完一只后个味道留响口腔达两分钟之久! 连舌上都会残留佢独特o既质感... 绝对不能睇"小". 系只需一只已足以回味无穷o既"必食"之选肥美Gillardeau满足口感, 有好重海水o既咸味. 相对美国蚝o既重量级或者有一段距离, 但味道搭够又令佢扳回一城南非蚝令人跃跃欲试, 朋友试咗, 佢话唔错法国珍珠蚝爽口清甜, 啱做warm-up, 或者唔好重味蚝o既朋友澳洲冇试, 但应该相较Irish同Gillardeau会失色罢. 呢晚留佢唔试住都系好o既.weekday night, 佢俾咗个落地玻璃corner位我哋个view 都好好, 13楼够开扬, 加上中环特色, 有几分classy朋友话灯光暗, 但我觉得都OK -- 睇Menu要放枱面啰𠮶度应该打算主力成为食蚝o既餐厅单系蚝
老朋友拣地方同菜式
我拣餐厅
想坐得舒服, 中环, 意大利餐...
最后拣咗试呢间比较少食评但望落试得过o既
佢有我心爱o既蚝!!
可惜朋友呢期食唔得海鲜, 要忍口
但都试咗几只唔错o既蚝款
南非蚝令人跃跃欲试, 朋友试咗, 佢话唔错
朋友话灯光暗, 但我觉得都OK -- 睇Menu要放枱面啰
𠮶度应该打算主力成为食蚝o既餐厅
单系蚝呢方面sell得好落力
不过咁亲切, 一定加分
钟意人哋开蚝起埋带子位
虽然有海水味, 不过怀疑佢有洗蚝... 下次要问问佢
其他食物唔系试咗好多款, 拣餐厅时唔知朋友要戒海鲜, 因此有好多都唔会叫
最后都食咗保险o既肉酱千层面 -- 有惊喜㖞. 味道浓得嚟都算适中. 佢用𠮶只芝士令个dish有种同出面唔同o既口味, 突围成功, 面头焗到㶶㶶地, 增强口感, 个好似salad咁o既source味道都好夹, 份量亦perfect, 2-3个人share啱啱好唔会太饱或觉腻
薯条, 即叫即炸, 好味, 够粗, 落咗herbs, 用个篮上, 但冇卖点
啲自家source略嫌淡同稀, 点好多都冇乜味... 佢哋问我哋四款source最钟意边只, 我哋冇办法真系只能辜负佢自制酱o既心思, 答佢系 -- 茄汁... 希望真话可以帮到佢
Carpaccio够薄, 但味就真系冇咩特别, 鲜味欠奉. 或者加少少黑醋橄榄油唔知会唔会帮到手...
甜品系心太软
第一次失败咗, 佢即刻整过俾我哋仲加送一件应该系冇经过介绍o既Lychee Mouse. ]
哈哈, 不得不帮佢哋讲多几句好话
第二次个心太软十分成功
唔会太甜, 面头够㶶, 细细件但劲多choco-filling 流出嚟
伴碟雪糕球都好~~好味
系一间适合三两知己食个靓饭, 倾计, hae吓o既好选择.
成个感觉好relax, 冇咩好strong好fancy o既factor, 但系系可以同最好o既朋友去𠮶种感觉
(又可能关同边个食事啦)
service都几domestic feel
6个亲切, 9 个友善, 但唔好expect佢十分之professional
总之有求必应, 唔会黑面, 客人可以好casual
做生意从来都应该有strategy
呢次佢sell到我