2022-03-16 1000 浏览
某日系红磡行过清玉,竟然俾我见到有新川美食嘅传单其实佢放嘅位置都好隠蔽,系地产舖同清玉嘅门边,真系好眼利先发现!Menu 同以前基本上都系一样,只系加左啲啲价,食物种类同以前都系一样同埋一样无太子总店𠮶边有嘅小食今日WFH唔洗考虑啦,一于就食佢啦!因为避开多人嘅时段,所以提早落去买LUNCH佢开嘅位置同以前差唔多,只系后左一条街,系小巴站个边不过因为依家仲系试业中,所以门口招牌都仲用纸遮住,同埋只限外卖,午市都唔做堂食的呢度有猫店长!不过佢太怕丑啦,唔肯出黎见人付款方式有好多种,你讲得出嘅都有!尤其系红磡要做国内学生嘅生意,有ALIPAY/WECHAT PAY都系MUST买完外卖就返屋企啦,系久违嘅新川美食呀汤红薯幼粉小辣走芽菜就系必叫嘅胆,今日嘅脚就系鱼腐同猪大肠饮品就唔包嘅系我私伙呢类鱼腐都系我至爱黎,有两粒,好钟意佢有啲啲爽爽地嘅咬口,有豆腐成份好好食!系我心仪嘅车仔面𩠌之一另一个𩠌叫左猪大肠,已经剪开左,食落烟烟UNUN,因为唔系肥肠,所以唔会有好浓油香我比较钟意食呢款,因为罪恶感无咁重薯粉一向都唔系我首选,因为佢唔索汤但系呢款弯弯曲曲嘅薯粉就会索汤,而且佢弯弯曲曲又会挂住其他
某日系红磡行过清玉,竟然俾我见到有新川美食嘅传单

同埋一样无太子总店𠮶边有嘅小食

今日WFH唔洗考虑啦,一于就食佢啦!

因为避开多人嘅时段,所以提早落去买LUNCH

佢开嘅位置同以前差唔多,只系后左一条街,系小巴站个边

呢度有猫店长!不过佢太怕丑啦,唔肯出黎见人

鱼腐、猪大肠红薯汤粉

买完外卖就返屋企啦,系久违嘅新川美食呀

汤红薯幼粉小辣走芽菜就系必叫嘅胆,今日嘅脚就系鱼腐同猪大肠

饮品就唔包嘅系我私伙
鱼腐

系我心仪嘅车仔面𩠌之一
猪大肠

我比较钟意食呢款,因为罪恶感无咁重

薯粉一向都唔系我首选,因为佢唔索汤

但系呢款弯弯曲曲嘅薯粉就会索汤,而且佢弯弯曲曲又会挂住其他肉碎、葱之类

相比粗身个款更易咬开,筷子都夹得断

如果唔追求衬热食,而系放一阵先食,等啲薯粉索埋汤仲正!

新川美食已经成为我WFH伙伴了!
题外话/补充资料: 辣度偏唔辣,食小辣轻松
2022-03-15
午餐