2016-09-14 2908 浏览
大角咀本来就系一个老区, 自从填海起咗奥运站后, 起了翻天覆地的变化, 大量新盘吸引新店涌入, 依家喺奥海城咩类型食店都有, 任君选择.之前食过好几次上海菜, 今次经过见到过几个舖位有乐天集团食店, 提供创意料理以供喜爱中式菜肴的食客. 既然上海菜已经食过好几次, 今次就试试呢间新加坡过江龙.乐天客栈装修光洁明亮中带有怀旧装饰. 食晚饭先开茶, 中式茶叶选择不多, 只有两款, 睇餐牌有花茶供应, 不过食中菜配花茶感觉有点怪, 都系叫番壶香片. 香片茶味适中, 冇苦涩味.前菜炆花生栗子, 比较少见, 花生栗子炆得好谂. 青芥末虾球细碟有六大只, 虾球肉质爽口, 油炸后再用青芥末调味, 微微辛辣味十分清爽.荔枝咕噜肉比一般咕噜肉多咗荔枝, 食落同平常一样. 咕噜肉粉桨唔厚, 猪肉比例多, 食味不俗.古早鱼香老鼠粉煲有好香咸鱼味, 食落有炸菜粒, 有咬口又咸香味足. 银针粉短粗而两头尖, 入口滑溜.当归花菇云耳蒸鲈鱼片细碟都有十多片, 两人食十分足够,  鲈鱼片嫩滑无骨, 有点点当归花菇味入内.乐天客栈菜式分大中小碟, 十分合适小家庭用饍.

前菜炆花生栗子, 比较少见, 花生栗子炆得好谂.
乐天客栈菜式分大中小碟, 十分合适小家庭用饍.
2016-09-08