2020-09-25
素食喺香港好似唔算系主流,但今年好似无啦啦兴起,上个月去过深水埗一间好出名嘅素食cafe,感觉真系好正!有啲人话整到好似肉🤣但对我呢个食开肉嘅人黎讲,其实吾系真系咁识分边啲系素边啲系肉,反正食落口就系好食😌重点系比一般嘅肉类健康。呢家香港人开始追求健康生活,架吾中食吓素食都未尝吾系好事。以素食黎讲呢度嘅价钱都算相宜,由$78~$158,吾贵呀。佢嘅菜式喺素食西餐黎讲都几大众化,仲有啲自创嘅菜式。里面嘅环境俾人感觉好清新,色调柔和,枱同櫈都系以木造为主,喺度食嘢其实几舒服。首先叫咗个黑松露茄子千层,好耐冇食过千层面,食番真系觉得几好食😋表面有好多芝士,令口感更丰富,啱晒我呢啲芝士控🤤里面嘅材料有茄子、黑松露酱、松露油、茄汁、奶酪芝士、马铃薯、菜椒。难怪食落口黑松露味咁浓🖤芝味非常🧀佢嘅茄子🍆都整得几林,整体黎讲超香口。跟住戈个菜式名好搞笑,叫豆腐英雄😆可以配薯蓉或者薯条,戈块系吉列豆腐扒,另外仲有紫椰菜、黑松露、车厘茄、芝士、鸡腿菇、洋葱。紫椰菜好健康呀,甜甜酸酸咁。洋葱同车厘茄喺沙律度,好健康。吉列豆腐扒比人嘅感觉系柔中带刚😂外脆内软。薯蓉整得好smooth!奶油味浓,薯控表示好满足😋
随餐送士多啤梨荔枝茶/ 御茗宁茶/ 柠檬茶,饮咗杯士多啤梨荔枝茶先。呢度嘅茶好清新,吾似出面戈啲咁系死甜,因为通常有亲荔枝味嘅嘢饮都好甜,士多啤梨同荔枝味嘅比例刚好,很不错。
最后系饮御茗宁茶,唔记得店员系咪话有红茶、绿茶同埋无花果等等组合而成,大致上系咁啦😬🙊系一个几特别嘅组合,好fresh,真心吾难饮。