2021-09-08
平时 #饮茶 🫖通常去酒楼,但估唔到 #点心专门店 都好有水准,而且好抵食。#皇廷工房点心专门店 睇落似餐厅,除咗饮茶食点心,仲有西式奶茶、咖啡等饮品。啱晒想食点心又唔想饮中茶嘅朋友😂,店内装修同样咁新潮。午市套餐有一个米线/饭+点心和饮品☕️,同朋友点左2人餐再加点心,都已经好饱了。今次试左 #鸡肉云吞米线 同 #蒜蓉鸡翼米线 🍜。鸡肉云吞皮薄,馅料有鸡肉同菜都几清新。鸡翼炸得外脆内嫩,食落惹味香口。米线配有半只蛋同栗米,加上清淡猪骨汤底,睇落唔算大碗但好足料。点心款式好多,而且味道唔错👍,今次试左以下几款:🥟 #皇廷虾饺皇:虾肉爽口弹牙,皮薄软熟🥧 #古法马拉糕:唔会太甜,又够松软🐮 #喇沙牛柏叶:牛柏叶爽口,有香浓喇沙味,比一般酒楼用咖喱汁更好味🥚 #鹌鹑蛋烧卖:比较少有的点心,食落刚好一啖一粒,烧卖唔会太咸抢走蛋味✨ #擂沙煎堆球:食落皮脆软糯,芝麻馅料好香,甜度适中饮品冻柠茶就正常味道,不过主要食点心都唔紧要☺️。食物整体比酒楼无咁油腻同浓味,感觉较健康。除咗饮茶,原来 #皇廷工房 系黄昏、晚上及星期日或假期提供「包埸派对」🎉,星期一至六 (5pm - 10pm),星期日 (11
点心款式好多,而且味道唔错👍,今次试左以下几款:
🥟 #皇廷虾饺皇:虾肉爽口弹牙,皮薄软熟
🥧 #古法马拉糕:唔会太甜,又够松软
✨ #擂沙煎堆球:食落皮脆软糯,芝麻馅料好香,甜度适中
除咗饮茶,原来 #皇廷工房 系黄昏、晚上及星期日或假期提供「包埸派对」🎉,星期一至六 (5pm - 10pm),星期日 (11am - 10pm),有兴趣朋友可以睇下。