2018-07-10 56 浏览
为左感受世界杯气氛,放工之后约埋女朋友加朋友去左一间地点方便,主打德国肉肠,猪手为主题既德国酒吧。去到门口见到呢间酒吧既装潢都别出心裁。有简而精,字体优美既酒类布板。以砖头堆砌既外墙富有古代感,跟普遍酒吧设计与众不同,令我觉得有新鲜感。入到酒吧之后,发现灯光比其他同行较光,呢点我个人十分喜欢,太暗我会有睡意。店内用餐环境卫生都非常高,无烟酒吧,外墙布置左德国挂画,木桶,令客人加深印象。因为第一次去正宗既德国酒吧,所以坐底之后有位应该系酒吧既老板亲自招呼我地。虽然老板既广东话唔太流利,但系胜在笑容足够,介绍非常详细。推荐左不少既德国啤酒,佐酒食物。令我地对德国既品牌,美食有更深一层既认识。由于我地都你系新手喇,以下就系佢推荐既啤酒,食物。Paulaner Weiss Dunkel 我个人偏好饮黑啤,平时饮开都系市面酒吧最常饮到既个只品牌。呢杯黑啤味道比较醇,闻上去好香既麦味,口感比较滑,就算饮剩少少变左常温,苦涩味都唔会增加,唔会似饮中药味。最重要系酒精浓度唔高。好岩想试饮黑啤既朋友,会易入口。比亚荷夫烤肠拼话明主打系肉肠,当然要试下!烤肠拼盘分别以碟呈上,有牛仔肠,烟薰,原味,黑椒。沾
Paulaner Weiss Dunkel
亚荷夫烤肠拼
话明主打系肉肠,当然要试下!烤肠拼盘分别以碟呈上,有牛仔肠,烟薰,原味,黑椒。沾酱方面有芥末酱,酸忌廉酱,但我个人都系中意原味,决定先唔沾任何酱。肉肠款式多,但各有特色!我对牛仔肠,黑椒肉肠极为喜欢。牛仔肠因为没有加入猪血,所以肉色偏白,但味道浓郁,带有平时去食扎肉既味道,肠肉咬口唔会太实,更食到少少蒜香味道。其次就系黑椒肉肠。肉肠有少少爆开,黑椒粒清楚可见,味道虽辣,但非死辣,切开后有见到肉汁流出。味道层次不同,食到黑椒辣味,沾上酸忌廉酱最合适,酸中带微辣,醒胃。伴碟既自家腌制既蔬菜都值得推荐大家一试。咬口爽脆,酸味足够,几分甜味,可以一解饱和感,如份量再多少少就非常完美!
咖哩猪柳中东夹饼
当呈上后我以为系会有一碟咖哩附上,因为外形太似印度烤饼。原来内有干坤,原来夹饼中混合左猪柳,洋葱粒,绿豆,芝士,咖哩,再煎香两面以成!味道方面,一试爱上!一改我对烤饼印象,咬落第一口食到好浓郁咖哩加芝士味,芝士更可以拉丝。猪柳肉粒嫩滑,味道层出不穷,咖哩味道虽浓,但不会抢走其实其他食材味道,夹饼表面虽然经过煎炸处理,但不太油腻!可见酒吧内的食物也相当出色。值得一提夹饼附送一小碟冻咖哩芝士酱,点落去味道唔会有喧宾夺主,非常夹。一冻一热既感觉都几刺激!
烧汁烤松露肉丸
肉丸平时食得家私个间就食得多,手工肉丸就未食过,所以都充满期待。上菜后果然冇失望,比我预期中味道,感都好丰富。首先肉丸形状大小统一,值得一赞。第二,咬口唔会好似食紧面粉鱼蛋,成粒都系猪肉丸黎,唔太实,肥瘦配合唔错,食到淡淡松露味道。第三,肉汁方面稠身度岩岩好可以包住肉丸,味道唔太咸。再加上有巴马臣芝士,令到个味道更加丰富,饱腹感都比较易感觉到。食左两三粒都觉得少少饱。整体味道都唔错!
原只招牌德国烧猪手
好味既野几时都系最后先出场,原只猪手皮跟肉分开,先讲猪手肉既部分,唔实肉,肥瘦唔会分离。咬落口味道唔咸。因为肉预先切好,唔洗自己慢慢拆肉,食既时候唔洗咁辛苦。其次就系佢唔油腻,唔会个木板周围都系油,证明唔系预先焗定再翻热。系即叫即整。好有诚意,唔会马虎。最后,猪皮好脆口,食落口都系唔咸用左醋同埋盐迫左水份,所以就算摆左一阵都唔会软身番,都仲系好脆。果然系招牌菜。

整体而言,环境都几宁静,可能个段时间仲未有世界杯赛事关系,最岩朋友聚会。食物都非常高质素,虽然系酒吧,但系都唔输比餐厅。
同埋成餐饭不时都有文哥亲自介绍菜式同埋解答下问题,令到我地食野之余都学到野,对啤酒既认识都加深。下次都会再去!