2017-03-03
谂紧食边间buffet既时候,发现greenery岩岩新推出左一系列以鲍鱼做主题既野食,所以就吸引左黎试,其中一样系鲍鱼锅粑,一眼望落去,见到成个原只鲍鱼真系觉得好吸引同好足料,buffet既价钱可以食到呢d其实性价比系好高,同埋锅粑亦都好松脆,所以整体黎讲鲍鱼锅粑无论卖相定系味道都系有水准既。酥皮焗鲍鱼系要凭券换领一人一份既,第一次试呢种配搭既食法感觉几特别,外皮好松脆,入面系原只鲍鱼,再加埋啲沙律酱系入面,一咬落去比我想像中入味,同埋口感都好丰富,值得一试呀!鲍鱼海鲜茄汁长通粉无d咩好突出好特别既味道,鲍鱼配茄汁长通粉呢个配搭都有些少奇怪,所以唔会太想夹完再夹,不过都唔系话好差既,只系对比其他款式略为普通,味道都不过不失啦。鲍片花胶配鸡脚,认真无谂过食自助餐都可以食到d咁补既野,buffet既价钱食到花胶呢d真系抵到烂。去食buffet当然唔少得食海鲜啦,见到咁多海鲜已经觉得好丰富,仲要虾、螺、青口呢三样本身自己都好钟意食,所以都忍唔住夹左好多黎食,三款既味道都唔错,但特别钟意食青口,因为肉质真系好鲜甜,食完觉得好满足。焗蚝配牛油汁既卖相唔错,浓浓既牛油汁令到焗蚝既味道更丰富,d牛
焗蚝配牛油汁既卖相唔错,浓浓既牛油汁令到焗蚝既味道更丰富,d牛油汁亦都铺满得好平均,唔会过多而盖过左蚝既味道,仍然保留到蚝既鲜香味,整体黎讲系几香浓,几开胃。
寿司既摆盘有d奇怪,相入面既寿司系加州卷,味道层次系几丰富既,因为有好足料既配料,蟹籽呀沙津酱个d,令到味道变得更浓郁。
仲有呢到既烧味款式都算几多,叉烧、烧鸭、乳猪呀之类,不过略嫌唔够热,可能摆得耐但个保温灯又唔够work,呢一方面系可以改进下。
呢到既甜品款式唔算话太多,同埋大家都夹到东一忽西一忽咁,搞到个甜品corner好乱无晒食欲,不过值得一提同赞既系蝴蝶酥可以任食,本身帝苑酒店既蝴蝶酥不嬲都好出名,所以系吸引既。
鲍鱼锅粑
酥皮焗鲍鱼