2019-02-18
17/2/2019 @ 川淮居新年当然要食中菜, 因为大家都住沙田,所以同一班好姊妹拣咗嚟呢一间餐厅食饭。我哋六个人叫左两个前菜,两个主菜,再加多只北京填鸭。餐厅服务都唔错,好彩我哋一早book咗位,所以唔需要等就入得,侍应会帮你套椅套同斟茶等等。前菜… 熏鱼同老醋小排骨新与旧干身,上面伴啲汁,有烟熏味加少少酸甜味,几开胃。个人比较钟意老醋小排骨, 老醋嘅味道好香又唔会太抢太俗,而且排骨软硬啱啱好, 骨头都好容易甩到出嚟主菜… 鲜茄虾仁锅巴,砂锅云吞鸡煲鲜茄虾仁锅巴我觉得系必食之选,锅巴炸得脆卜卜,而且唔油腻,即使放得耐都仍然好脆口,个人食咗三嚿都唔觉得滞,非常好食 鲜茄汁稀得黎好够味,唔会好似一pat pat张住,而且有好多虾仁,虾仁够爽口弹牙,配埋新鲜番茄食,非常开胃砂锅云吞鸡煲卖相好靓,汤底都好浓沃鲜甜,云吞都至少有十粒,而且侍应会帮你分埋一碗碗, 如果可以再热啲就更加好。主打:北京填鸭一只北京填鸭其实即是片皮鸭, 见佢喺餐厅必食之选,所以对佢冇咁高嘅期望。 填鸭系香脆的但系略嫌比较油, 包住片皮鸭的皮非常烟韧,而且有啲笠和"淋身",个人不太喜欢。 可以一赞的系酱汁畀咗好多,而且
我哋六个人叫左两个前菜,两个主菜,再加多只北京填鸭。
前菜… 熏鱼同老醋小排骨
熏鱼
新与旧干身,上面伴啲汁,有烟熏味加少少酸甜味,几开胃。
老醋小排骨
主菜… 鲜茄虾仁锅巴,砂锅云吞鸡煲
鲜茄虾仁锅巴
砂锅云吞鸡
主打:北京填鸭一只
北京填鸭一只
北京填鸭其实即是片皮鸭, 见佢喺餐厅必食之选,所以对佢冇咁高嘅期望。 填鸭系香脆的但系略嫌比较油, 包住片皮鸭的皮非常烟韧,而且有啲笠和"淋身",个人不太喜欢。 可以一赞的系酱汁畀咗好多,而且味道调教得啱啱好,唔会太咸配埋鸭食系好食的!
另外我哋仲嗌咗个银丝卷做甜品。
信用卡有折,所以埋单一人150蚊都唔使,个人觉得算抵食。
唯一觉得唔系几好嘅系餐厅坐得比较迫夹,完全系凳背囊櫈背