2024-02-23
想同大家分享一下新年期间同女朋友去嘅一间中菜餐厅《营致会馆》当日我地系享用午市,除左单点菜式之外仲有点心供应,两个人总共叫左五款食物1.脆香贵妃鸡2.XO酱煎肠粉3.彩蔬竹笙上素粉果4.饱鱼烧卖(新春menu)5.香芒冻糕想特别同大家介绍以下两款菜式脆香贵妃鸡🐔(图1)。 呢碟贵妃鸡绝对可以用惊艳两字形容,所有野都恰到好处,外皮脆,肉质鲜嫩,熟度刚好,唔会太生流出血水亦唔会过熟鞋口,师傅应该系先浸熟再用炸子鸡烹调方式用热油淋上鸡的外层造到脆皮效果。唯一美中不足系鸡肉欠缺一啲『鸡味』,如果可以改用其他品种嘅鲜活鸡,整碟菜式就能够锦上添花。我地选择午市嘅原因系因为想试下营致另一碟嘅招牌菜式『XO酱煎肠粉』(图2)。煎肠粉听落平庸,但当佢来到营致就好比鱼升龙门。肠粉经煎炸后使外层香口而里面依然嫩滑,虽然佢系以煎炸形式烹调及用XO酱作调味,但整碟肠粉不会油腻同过咸,份量也十足。其他点心同甜品都十分高质,我地都打算encore再来试埋其他招牌菜🤤#营致会馆
1.脆香贵妃鸡
2.XO酱煎肠粉
3.彩蔬竹笙上素粉果
4.饱鱼烧卖(新春menu)
5.香芒冻糕
想特别同大家介绍以下两款菜式