2019-06-25 96 浏览
今天嚟到铜锣湾,朋友带我去日喜楼食川沪菜,鹅颈桥过完马路行入登龙街就见到电梯,好易揾。新颖格调的室内设计,让人有轻松舒服嘅感觉,胃口自然大开。朋友是生胴饮食一族,陪佢唔食包唔食饺唔食面,今餐只吃肉,朋友话呢度有好多菜式都啱佢食。我们叫咗五个菜,杞子花雕醉鸡~ 盛载嘅钵子好漂亮,鸡件好滑,酒味香浓,愈食愈滋味。大千鸡~ 感觉像熏鱼嘅做法,鸡件炸得香脆可口,酱汁甜甜地辣辣地,非常美味。孜然羊肉~ 我平日少吃羊,但孜然羊一定食,因为孜然这个味道同羊真系好夹,简直系绝配,师傅炒得啱啱好,羊肉唔会太熟,有口感得嚟唔韧。银芽炒鳝糊~ 最近想食鳝糊好耐,今日终于有机会,这个菜做出水准,爽口银芽配嫩滑鳝肉,果真不错,味道浓得嚟唔会太咸。黑松露天椒炒蛋~ 这个是呢一餐我最喜欢嘅菜式,只是落咗少少辣椒粒,唔会太辣,香浓嘅黑松露配滑蛋炒菇,坚正!这餐厅有厢房,布置很优雅,晚一点有客人食百碟宴,见店员不断送入许多漂亮钵子盛载的菜肴。如果唔够人多,也会有50碟宴,菜色也大同小异。

我们叫咗五个菜,
杞子花雕醉鸡

大千鸡

孜然羊肉

银芽炒鳝糊

黑松露天椒炒蛋

如果唔够人多,也会有50碟宴,菜色也大同小异。

2019-06-18
杞子花雕醉鸡