2021-01-06
曾几何时我经常会买满记做饭后甜品, 一黎位置方便, 再黎我呢个甜品怪食甜品系偏好钟意食热既多D, 虽然蛋糕外型好靓, 糖水亳无造型可言, 但系就算到⛱夏天, 都唔会话特别要食冻既甜品。钟意食完热野个胃暖笠笠既感觉。尤其前两日买左士多啤梨做小食, 所以今日既饭后甜品就更要买热既。(非常挂念香港只系得返3间分店既我是酸奶君 , 沙田系其中一个地方有卖)一早已经念好要食咩, 就系我已经食过无数次既焗荔茸西米布甸(不过自从搬左之后, 应该起码有3年无帮衬)。香港其实仲有无甜品店有卖? 尤其系用芋茸做馅既, 个人喜欢芋茸多过莲茸。满心欢喜落ORDER, 但系.........店员话已经卖晒。只系下午两点多就卖晒!!!系我怀疑紧佢究竟系唔系已经停产之际, 我见店员将应该系最后一个既焗荔茸西米布甸送上去某客人的餐枱上。唉, 无得食就更加想食呀!!!无计啦, 唯有叫其他, 最后点左芝麻糊腰果花生露加配黑糯米。芝麻糊腰果花生露加配黑糯米 - 因为系外卖返屋企食, 芝麻糊同腰果花生露已经混埋一齐, 唔系太食到腰果花生露既味道, 总体黎讲味道不算香浓, 表现正常, 起码没有苦味或油耗味。但佢地既黑糯米我钟意
芝麻糊腰果花生露加配黑糯米 - 因为系外卖返屋企食, 芝麻糊同腰果花生露已经混埋一齐, 唔系太食到腰果花生露既味道, 总体黎讲味道不算香浓, 表现正常, 起码没有苦味或油耗味。但佢地既黑糯米我钟意呀, 第一次食满记既黑糯米, 之后上网睇返原来佢地既黑糯米好出名, 真系好味㖞, 黑糯米煮得软糯烟韧有咬口, 重点系仲加入左各式类似豆类芋丁以增加口感, 好有心思。
食左香港既中式糖水咁多年, 试过咁多间唔同既糖水店, 满记出品算是不错, 有特色, 重点系甜度适中(好多时买返屋企食既糖水, 我都要自行再加水沟淡)。