2024-08-25 1426 浏览
讲咗好耐嘅 #蜡笔小生 🦕之旅终于成行,打卡之前梗系要医饱个肚先出发😉 一场嚟到沙田区,就顺道过嚟 围方 The Wai 揾嘢食!早几个月第一次到访来去匆匆,今次终于有啲时间逛吓,商场除咗有唔少新引进嘅品牌,餐厅、食物馆嘅选择都唔少😉听朋友讲商场2楼开咗间新餐厅「Greenhouse Asian Gourmet」,佢哋啲weekend lunch set都几抵食,一于试吓佢😉 一入到餐厅门口已经感觉到员工嘅热情❤️‍🔥 满面笑容嘅服务员先帮我哋安排座位,仲自动自觉俾咗两杯暖水我哋,今时今日咁窝心嘅服务态度,实在难得🙏🏻 佢哋嘅lunch set选择都唔少,餐牌食物分为 #东南亚口味 同 #fushion菜 两种口味,最啱心多多嘅我哋😉 呢日我哋拣咗两个假日午市套餐,#黑松露焗猪扒饭 同埋 #海南鸡喇沙 😙#黑松露焗猪扒饭 🐽🥘厚切嘅猪扒带点肥肉,铺上薄薄嘅炸浆喺面,外脆内嫩、仲啖啖肉好丰富🤤 饭底配上黑松露碎做点缀,味道非常浓郁🤤🤤 #海南鸡喇沙 🍜🐣香浓嘅喇沙汤底,带有鲜虾同椰汁香气🤤 师傅用咗 #油面 做主食,汤汁刚好索晒入去,加埋鲜嫩嘅 #海南鸡、#豆腐卜 做配料,好有东南亚风味🤤

#黑松露焗猪扒饭 🐽🥘

#海南鸡喇沙 🍜🐣

除咗主食,午餐仲包咗个汤或者沙律,仲有饮品🤩 而我就拣咗 #忌廉粟米汤 同 最近流行嘅 #手打柠檬茶 🍋 #粟米汤 真材实料,入口啖啖粟米粒,非常香口🤤 至于杯 #柠檬茶 就跟国内嘅口味有啲唔同,少咗份香精嘅味道,反而用多咗新鲜嘅 #柠檬片 去打造,味道唔会太甜,同一般嘅 #柠檬茶 相比,别有一番风味😉

餐厅设计以丛林做背景,而水吧同厨房都以开放式设计🍃 无论服务同环境都令人有一种清新嘅感觉🦕 而最重要价钱唔会太贵,希望下次有机会过嚟试埋佢哋嘅蛋糕同甜品啦🤤🤤

📍 Greenhouse Asian Gourmet (大围) 车公庙路18号围方2楼203号舖
2024-08-24