2023-08-03 105 浏览
科学园呢个地方除咗踩单车经过之外,都真系好少入去,咁啱果日要入去倾啲嘢,就揾咗系果到做嘢嘅朋友仔一齐食饭,原来呢到入面有间餐厅主打创意中粤菜,好似几得意咁😍蒜蓉香辣凤爪无骨凤爪啱哂我哋呢啲懒人,凤爪爽弹,味道偏酸辣,几过瘾嘅只辣😂 酸酸辣辣的确系几开胃口水禅蛋即系麻辣鹌鹑蛋,鹌鹑蛋呈半晶凝状态,睇落都好靓😍 食落都好Q弹,都系开胃之选👍🏻乳鸽佢呢到嘅乳鸽系两人惠顾就会送一只,虽然话系送,但一啲都唔马虎,乳鸽色泽亮丽,咬落去仲会滴出肉汁,皮脆肉嫩,正呀😚牛油果虾春卷外层炸到脆卜卜,炸炸都几薄,入面系满满嘅牛油果蓉,最估唔到系入面系有三只爽口弹牙嘅大虾,Yᴜᴍ😚松露懒人鸡呢个系变奏版嘅手撕鸡🤣 用上咗黑松露油去做主要调味,味度极浓,而鸡皮又脆卜卜,肉质都算嫩滑,我哋觉得系几出色嘅🤤气锅鸡拿,呢个唔系鸡嚟,系炖汤😏 仲要系超浓味嘅炖汤,奶白色嘅汤头用紫沙茶壶装住,配埋个小杯仔,一杯真系啱啱好,鸡味同椰子味极浓,入喉顺滑,呢个大推🫶🏻避风塘软壳蟹一睇就知惹味,超多炸蒜系面,软壳蟹脆卜卜啖啖肉,味道都系偏浓嘅,辣辣地,一啖一件,风味十足😎田园炒花青苗花青苗食落爽脆,配埋XO酱嚟炒就梗加惹味农仔荷

蒜蓉香辣凤爪

口水禅蛋

田园炒花青苗
花青苗食落爽脆,配埋XO酱嚟炒就梗加惹味

农仔荷叶饭
Sɪᴢᴇ极巨型🤣 打开荷叶已经闻到属于佢嘅香气,而且用料都好足,有超多嘅虾,鸡肉粒,菇等等,饭就比较软糯湿身少少

牛榛仔
呢款系🐮🐮造型嘅朱古力流心包,估唔到一摵开,系「真」流心,啲朱古力一嘢涌哂出嚟🫣 朱古力味唔太甜,但又食到好浓嘅朱古力味,值得一叫嘅

BB鸡
呢款系🐥🐥造型嘅流心奶黄包,吸取牛榛仔嘅经验,醒咗喇今次,佢都系「真」流心嚟,奶黄好香,而且唔算好甜,超级赞

菊花潽洱
饮品又系相当出色,菊花味好重,但又同唔到潽洱抢味,两者相辅相成下,系好神奇嘅味道🤣 感觉好清热解腻😌

桂花乌龙
比坊间嘅出色,啖啖桂花香,配埋乌龙茶,又系相得益彰,解渴一流☺️

总体而言,系一间性价比颇高嘅中菜馆,菜式相当新颖,又够Iɢᴀʙʟᴇ,而且价钱亦都唔系贵,一大班朋友嚟食吹吓水都非常合适💁🏻‍♂️
2023-07-28
  • 牛榛仔