2024-09-26
1961 浏览
今次同爸爸妈妈一齐嚟到观塘呢间好有特色嘅点心店-「龙🐲点心」。每款点心都即叫即做,每款都精致特别❤️第一次嚟食,咩都想试吓,眼花撩乱😵💫最后点了… … …🔸龙烧卖 (怀旧烧卖,卤水鹌鹑蛋烧卖,龙虾汁墨鱼烧卖,麻辣牛肉烧卖)我就最爱龙虾汁墨鱼烧卖很多酱汁流出来🥰而卤水鹌鹑蛋烧卖就干身了一点。🔸蟹粉菠菜香虾饺绿色嘅外皮,包住虾仁🍤菠菜再配上蟹粉和鱼籽,鲜虾味浓😋虾饺迷必食。🔸凤爪拼金钱肚金钱肚爽口入味。🔸 脆脆富贵红米肠粉话明脆脆当然有炸嘅部分,食落好似平时嘅炸两😍仲要劲多虾肉,脆口得嚟又有咬口,正👍🏻🔸肉松马拉糕马拉糕十分松软,整个都铺满了肉松,口感一流。🔸黑金流沙包黑色竹炭外表再配上金色的金箔,看上去很高贵的感觉。搣开流出浓浓的奶黄,不错👍🏻🔸一口咸水角又橙又绿的波波外型🟠🟢一串两粒,很有台湾地瓜球的感觉。外皮少少脆口,没有太大惊喜,只是外表得意。🔸芝士鲜虾腐皮卷十分香脆,满满的芝士🧀岩晒芝士控的我。🔸鳗鱼荷叶饭鳗鱼份量十足,上面还以金箔点缀😍香浓嘅荷叶味再配上冬菇香味,不错整体而言食物款式新颖特别❤️值得再回头。
第一次嚟食,咩都想试吓,眼花撩乱😵💫
最后点了… … …
我就最爱龙虾汁墨鱼烧卖很多酱汁流出来🥰
而卤水鹌鹑蛋烧卖就干身了一点。
🔸蟹粉菠菜香虾饺
🔸凤爪拼金钱肚
金钱肚爽口入味。
🔸 脆脆富贵红米肠粉
🔸肉松马拉糕
马拉糕十分松软,整个都铺满了肉松,口感一流。
🔸黑金流沙包
🔸一口咸水角
🔸芝士鲜虾腐皮卷
十分香脆,满满的芝士🧀岩晒芝士控的我。
🔸鳗鱼荷叶饭
整体而言食物款式新颖特别❤️值得再回头。