餐厅: 龍點心 (Eastcore)
资讯:

2023-03-07 364 浏览
之前听呢间野就听得多,一路未试过~今日衬唔知食乜好,就来帮衬了😎餐厅地点系亚太中心前少少嘅商厦,观塘站行五至十分钟就到,都几方便😚到餐厅个阵系六点钟,餐厅冇乜人,唔洗等位~staff好好咁安排我地坐梳化位😎内里布置几得意,有好传统嘅纸皮石、铁闸~staff带位个阵已经问我地饮乜茶,🍵茶款都几多~我地拣左🍵铁观音~可惜杯茶较为清淡,唔系好浓😓落单系自己扫qr code~之前睇餐牌个阵有好多野都想试😂但当下又唔知食乜好🤦‍♀️最后拣左五样野~🦐脆脆富贵红米肠粉 ($48)呢个系朋友一坐低已经话叫的,不过又几有惊喜😂平时食嘅肠粉都系淋身,呢个系脆嘅😳用红米制作而成嘅肠粉好烟韧😍入面有🦐炸虾同🥬杂菜,香脆得来唔油腻😋跟埋三款酱俾你一泰式辣酱、麻酱、豉油~泰式辣酱最夹,麻酱一般,豉油麻麻~🐷一口咸水角 ($36)、🐷一龙大满足 ($68)🐷一口咸水角几得意,一粒橙色、一粒绿色,串成鱼蛋咁😳平时食亲都大大粒,有D腻😢呢个细细粒,过下口瘾几好😏🐷一龙大满足,一笼包晒6款点心,唔洗惊叫得太多食唔晒😎呢6款有🐟酸菜鱼凤眼饺、🦀蟹粉菠菜香虾饺、🍄松露野菌晶莹饺、🦐笋尖虾饺皇、🦑咸蛋黄墨鱼烧卖、🍑碗豆桃子~🐟
之前听呢间野就听得多,一路未试过~
今日衬唔知食乜好,就来帮衬了😎

到餐厅个阵系六点钟,餐厅冇乜人,唔洗等位~
staff好好咁安排我地坐梳化位😎
内里布置几得意,有好传统嘅纸皮石、铁闸~
staff带位个阵已经问我地饮乜茶,🍵茶款都几多~
我地拣左🍵铁观音~
可惜杯茶较为清淡,唔系好浓😓

落单系自己扫qr code~
之前睇餐牌个阵有好多野都想试😂
但当下又唔知食乜好🤦‍♀️
最后拣左五样野~

🦐脆脆富贵红米肠粉 ($48)
呢个系朋友一坐低已经话叫的,不过又几有惊喜😂
平时食嘅肠粉都系淋身,呢个系脆嘅😳
用红米制作而成嘅肠粉好烟韧😍
入面有🦐炸虾同🥬杂菜,香脆得来唔油腻😋
跟埋三款酱俾你一泰式辣酱、麻酱、豉油~
泰式辣酱最夹,麻酱一般,豉油麻麻~
脆脆富贵红米肠粉
🐷一口咸水角 ($36)、🐷一龙大满足 ($68)
🐷一口咸水角几得意,一粒橙色、一粒绿色,串成鱼蛋咁😳
平时食亲都大大粒,有D腻😢
呢个细细粒,过下口瘾几好😏

🐷一龙大满足,一笼包晒6款点心,唔洗惊叫得太多食唔晒😎
🐟酸菜鱼凤眼饺,第一啖食面头块鱼时觉得几好味😋
但再食落去,椒麻味好劲,自己顶唔顺😢
感觉摆呢款点心对D唔食得辣嘅人来讲,有D唔系咁好🤦‍♀️
🦀蟹粉菠菜香虾饺,好多三文鱼子😳
🦑咸蛋黄墨鱼烧卖,中间一切开,咸蛋黄流晒出来😳
不过同普通烧卖相比下,墨鱼肉比较实,自己唔系太钟意🤦‍♀️
🍑碗豆桃子呢个几得意,落单个阵已经有D期待,想快D睇实物😂
包身好柔软,细细粒好的骰😚
馅料系碗豆蓉,唔会好甜,几好食😋
一口咸水角、一龙大满足
🐷马拉小笼包 ($42)
呢个系见佢马拉两只字而叫嘅😝
其实即系肉骨茶小笼包😂
汤汁有微微嘅药材味,但唔算浓郁,几得意嘅~
但自己都系钟意食返🐷传统小笼包多D😂
马拉小笼包
🦑章鱼肉饼饭 ($58)
个饭份量都几多,一个人食的话,应该一个饭加一份点心都够饱🤦‍♀️
🐷肉饼几乎覆盖成个饭面😳
🦑章鱼好多,都好香,但可惜只系切粒摆肉饼面😞
就咁食🐷肉饼变左冇乜味,有D失色😢
章鱼肉饼饭
最后两位埋单连茶钱,本应 $299
但因为即场做会员,头三次食够 $250,可以平 $50~
所以实质埋单 $249~🍴食物,有一两个点心真系几好食,但其他以创意玩味居多😗
食厌左传统点心,可以来试下新派点心~
💁‍♀️服务上,staff做野几有效率,加茶上菜都几快手👍
不过如果以原价来计,略嫌贵左少少,偶尔一次都可以接受😂
2023-03-05
$124.5 (晚餐)
用餐优惠
优惠券