2024-08-29
夜晚放工想食点心,发现湾仔有一间有做晚市既点心店,点心非常精致,于是专程去试吓!桂花菠萝冰茶菠萝味非常重,桂花味比较淡,所以菠萝味盖过桂花味,酸酸甜甜非常好饮😋荔枝山竹冰茶荔枝味非常浓郁,会饮完一啖荔枝味都系口腔回荡,山竹味比较淡,所以荔枝味盖过山竹味,亦都比较甜,但都几好饮叹世界烧卖拼盘2.0 烧卖拼盘有六粒,每一粒都系唔同嘅味。包括有:中国金华火腿烧卖、印度黄咖喱烧卖、日式鳗鱼烧卖、星加坡黑胡椒蟹烧卖、德国咸猪手烧卖同西班牙辣肉肠烧卖。我最钟意食日式鳗鱼烧卖,鳗鱼加烧卖真系好特别。西班牙辣肉肠烧卖就比较辣,而德国咸猪手烧卖上面仲有金箔做点缀添!鳗鱼荷叶饭鳗鱼份量非常之多,上面金箔做点缀!荷叶饭非常之香,每一啖饭都充满着荷叶嘅香味,饭份量亦都好多,啱晒同朋友一齐share。荷叶饭入面仲有鸡肉同冬菇做配料👍🏻脆脆富贵红米肠红色肠粉相当抢眼,上面仲布满沙律酱。呢个肠粉配有三种酱料,分别系:花生酱、豉油同泰式辣酱。而我最钟意就系泰式辣酱配肠粉,依个配搭非常少见,非常特别。软绵绵嘅肠粉包住脆脆嘅虾春卷,外软内脆,口感层次好丰富。蟹粉菠菜香虾饺绿色嘅虾饺皮颜色好特别,上面仲布满好多大大粒嘅鱼籽
桂花菠萝冰茶
荔枝山竹冰茶
叹世界烧卖拼盘2.0
鳗鱼荷叶饭
脆脆富贵红米肠
蟹粉菠菜香虾饺
绿色嘅虾饺皮颜色好特别,上面仲布满好多大大粒嘅鱼籽。一啖咬落去,一粒粒嘅鱼子喺口中爆开,再配塔弹牙嘅虾饺,口感层次非常丰富。