2023-02-20
𝟘𝟟.𝟘𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟛💮 旅窝 (中环)中环鸭巴甸街42号地舖🔎#hkfoodieat_上环 #hkfoodieat_中环 💸人均消费: $100-150📚评分: 4.1/5🈚️加一服务费餐厅分类🔖 #hkfoodieat台湾菜🧋#hkfoodieat_cafe☕️旅窝系主打新派无味精台湾菜餐厅✨店舖系喺PMQ斜对面再行上少少🎃虽然地理位置唔算好方便但食物嘅质素都绝对值得一去👻店舖入面摆咗好多旅行相关嘅书籍同埋特色摆设📚另外阁楼仲系土耳其民族风嘅装修风格🫧如果想去阁楼食可能就要打电话订座先啦🔥𐂂 豆乳盐酥鸡定食 ($108)有别于一般用炸粉包裹嘅盐酥鸡🐔佢哋用咗脆米嚟代替令到口感更加特别同丰富👍🏻炸得脆得嚟入面嘅鸡肉亦都保留到佢嘅肉汁同埋嫩滑🌟个人觉得调味做得唔错不过啲粉洒得唔系几均匀🍃所以净系得面𠮶几旧会比较重口味啲而下面就咁食就会冇乜味咁🎃但如果拣咗跟埋大澳虾酱整成嘅蛋黄酱嘅话个咸味就啱啱好🍳绝对推介大家跟埋呢个大澳虾酱🦐至于定饭跟配嘅米饭就系正常嘅饭加咗啲汁🍚而日替三小碟嘅凉菜就系胡麻酱日式沙律🥗沙律菜都几新鲜而且有豆腐粒喺入面都几特别🥳炸物就系几好食又唔太腻嘅炸地瓜芋泥球🍠甜品就系
💮 旅窝 (中环)
中环鸭巴甸街42号地舖
💸人均消费: $100-150
📚评分: 4.1/5
🈚️加一服务费
𐂂 豆乳盐酥鸡定食 ($108)
至于定饭跟配嘅米饭就系正常嘅饭加咗啲汁🍚而日替三小碟嘅凉菜就系胡麻酱日式沙律🥗沙律菜都几新鲜而且有豆腐粒喺入面都几特别🥳炸物就系几好食又唔太腻嘅炸地瓜芋泥球🍠甜品就系烟韧得嚟唔痴牙嘅抹茶日式蕨饼🍵
𐂂 卤肉拼台湾香肠便当 ($82)
就算嗌咗少饭便当嘅份量都好足🙀卤肉饭调味适中唔会太咸再加上卤肉肥瘦比例平衡🐷所以捞埋啲饭食真系好香口👏🏻台湾香肠就同预期中一样咁好食😹另外就系佢嘅配菜款式同份量都好多🫢有香甜椰菜、金平牛蒡、韩式酱粉丝同埋日式糖心蛋🙊其中我最钟意就系佢个甜甜哋嘅韩式酱粉丝💜
另外呢个便当配嘅日替凉菜系凉拌云耳😗本身个人来讲真系唔太钟意醋但佢呢个醋同云耳嘅比例调较得啱啱好唔会过酸🥰食落系非常之开胃同埋有想追住食嘅感觉😼
跟餐会送一杯饮品而我哋拣咗冻黑糖冬瓜茶🫖即使冇拣到少甜都唔算好甜🍬同埋会饮到淡淡的黑糖香味😌
𐂂 草莓&蓝莓蜜糖伯爵茶糯米窝夫配自选雪糕 ($138)
由于我同我朋友都好钟意食窝夫🧇所以就算好饱都想试吓佢哋嘅窝夫🤣窝夫嘅伯爵茶味非常之香浓不过就唔系好食到蛋香嘅味道🍂士多啤梨好甜但系蓝莓真系好酸🫐不过啲蜜糖同埋电糕可以中和返𠮶种酸嘅味道🌷同埋啲酸味都令到成个窝夫食落冇咁腻😋不过个人觉得呢个窝夫唔算好特别🙈冇乜必要喺呢间专食台湾菜嘅餐厅试🤧