2024-08-28
有日系K11 Art唔知食咩好,随便入咗地铁站口嘅台湾菜餐厅-麻吉灶咖,餐牌除咗地道台湾菜,仲有唔少fusion款式,走新派路线🥳Lunch time叫咗二人餐,$468包小食、蛋饼、锅物、甜品、饮品,份量几丰富,性价比唔错🤑二人餐🌶️脆皮萝卜糕配辣味蒜香蛋黄酱表面煎得金黄香脆😙加上蒜香蛋黄酱微辣惹味。不过萝卜糕中间粉感较重,唔算好多萝卜丝,所以口感有少许黏。🍳三文鱼明太子蛋饼西式嘅烟三文鱼作为蛋饼馅料,感觉比较fusion。明太子酱好香。中间有啲生菜增添爽口清爽感觉😛😛🍲麻吉臭臭锅(臭豆腐、猪大肠、贡丸、花枝丸、鸭血、娃娃菜、鹌春蛋、金针菇、炸枝竹、肥牛)香港好少地方食到好食嘅台式臭臭锅,呢度就食到👏🏻锅底嘅臭豆腐味好香,发酵嘅味道刚刚好👍🏻不会太淡或太呛喉。配料好丰富,有好香嘅臭豆腐、鸭血等,肥牛份量好多,娃娃菜索满汤汁好正😋😋🍨麻糬豆乳芒果雪糕原先以为白色底系椰汁,原来系好软身软糯嘅麻糬🤣带几香奶味。面头铺上豆乳粉同埋大量花生,口感几好。另外仲有云呢拿雪糕以及香甜芒果粒,系好啱夏天食嘅甜品🤪🍹凤梨绿茶、香橙绿茶饮得出系果汁,唔系糖浆嘅清爽感觉😚人均消费:$240推介指数(10分为满
二人餐
🌶️脆皮萝卜糕配辣味蒜香蛋黄酱
🍳三文鱼明太子蛋饼
🍨麻糬豆乳芒果雪糕
🍹凤梨绿茶、香橙绿茶
饮得出系果汁,唔系糖浆嘅清爽感觉😚
人均消费:$240
推介指数(10分为满分):8分