2023-02-04
话说上星期同朋友庆祝生日,友人介绍咗呢一间位于铜锣湾V Point嘅特色餐厅【十八梦】。呢一间餐厅以舞台为主题, 设有巨型led背景,更有唔同嘅光影效果, 彷如置身teamlab, 非常梦幻而且打卡一流。每晚更有唔同嘅表演者作艺术表演,今晚嘅表现者系演绎出乜嘢系 人靓声甜。嚟紧嘅情人节2月14有一个,更联同埋詹瑞文嘅剧团,推出了剧目《异世界捕梦之旅》,著重沉浸式嘅5D体验享受, 实行边食边欣赏,保证食得开心,睇得过瘾。要睇嘅就快啲去各大平台买飞喇。第一道菜式 《 海胆带子他他》,切粒嘅带子刺身加入咗酱油芥辣 预先调味, 味道咸中带鲜 、 鲜味中带有甜。 上面铺咗一层海胆鱼子酱,具有画龙点睛嘅作用。另外配埋埋紫菜簿脆一齐食,烤过嘅芝麻紫菜脆卜卜,与带子他他形成一道强烈嘅口感。《白酒煮青口》, 青口新鲜带有咸香,白酒煮成嘅青口汁集酒香、微辣、鲜甜于一身。一定要配埋多士食,一滴不漏!餐厅主打法日菜式,《炉端烧》亦同样出色。 我哋叫咗几串串烧, 摆盘相当精美别致, 同餐厅嘅环境相当匹配,令人赏心悦目。《厚烧豆腐》 简单搽上酱油去烧,上面加上木鱼丝, 既食出豆腐嘅豆香, 同时亦品尝到就付外层少
一定要配埋多士食,一滴不漏!
《厚烧豆腐》 简单搽上酱油去烧,上面加上木鱼丝, 既食出豆腐嘅豆香, 同时亦品尝到就付外层少少嘅焦香气息。
《厚烧牛舌心》, 烧牛舌一定系串烧的必点项目。 牛舌肉质爽口嫩滑, 丰盈嘅油香, 加埋牛嘅酥香, 令人回味。
最后嘅一道主菜《香煎北海道帆立贝龙虾汁米形粉》, 米形粉口感比起意大利饭爽口, 但同时亦有那一份软糯感觉。 北海道带子带有溏心效果, 米形粉入面有多款嘅蔬菜, 爽口嘅芦笋, 完美嘅南瓜同埋萝卜粒, 令整体嘅口感层次更为丰富。配合埋鲜味嘅龙虾汁, 令人垂涎三尺。
一边听歌, 一边倾下计, 再叫埋一杯甜度适中嘅prosecco饮下, 快乐嘅时光好快就完结。 嚟紧二月份要约朋友一齐睇演出至得。