2022-08-07 268 浏览
香港人对烧味的印象,往往都系传统嘅烧鸭、叉烧、烧肉及切鸡,墨守成规之余仲欠缺新意。其实,所谓嘅烧味,外国人称为barbeque food,好似烧猪手、烧春鸡、烧猪肋骨等等,用黎加𩠌都系唔错嘅选择。「烧洒一族」系多区街市都有分店,有别于一般烧味店,呢度食物总类好多,由叉烧到烧猪肋骨,以及冷盘醉品系列都有。「屯马开通真的很兴奋」,是日去显径探访亲友,点可以两手空空呢?所以系附近买左少少野食上去。香草法式烧春鸡:店员好细心地问我地几时会食鸡同鸭胸,知我地晚饭先会食,就叫我地临食前先斩开,再派左张卡仔教我地点翻热。斩过鸡后再整返热,鸡皮香脆,表皮见到有唔少香草,皮薄肉多,肉质嫩滑,香草味非常香,鸡肉咬落去有好多肉汁流出黎,非常juicy。蒜香南乳烧春鸡:蒜香南乳味非常突出,带轻轻嘅蒜香味,腌得都几入味,亦唔会太咸。鸡皮呈金黄色,外层香脆,鸡肉肥瘦适中,肉质嫩滑之余咬落多汁,简直系人间美食。蜜糖黑椒烟鸭胸:烟鸭胸有轻轻嘅烟熏味,蜜糖同黑椒呢个组合非常夹,食落惹味之余入口亦唔会太干。酒醉鸡卷:雪冻左嘅鸡卷食落冻冰冰,夏天食非常消暑,酒味刚刚好,鸡味香浓,食落啖啖肉,值得一赞。

香草法式烧春鸡:

蒜香南乳烧春鸡: