2019-06-02
发现依家好似越黎越多新派大排档,今日就同朋友一齐试下系咪一样咁有镬气😎.脆皮炸大肠 $68一上碟已经可以想像到有几脆卜卜🤤 而且睇得出洗得好干净 唔会话嗅到好大阵肠味 果然食落口都好脆同和味 仲有甜酸酱同酸姜调味 用黎做前菜或者送酒真系唔错👍🏻.椒盐八爪鱼咀 $78又一碟食唔停口既前菜😎 八爪鱼咀炸完粒粒都依然好弹牙爽口 炸粉又唔会太厚 仲落佐一大堆炸蒜黎调味~咸度岩岩好😆 .黄金虾 $98近期咸蛋黄几hit都应该唔洗多讲😙 只只虾都几大只炸到金黄色 睇见都流口水🤤 食落口唔洗多讲啖啖咸蛋黄味衬埋个虾既鲜味真系好match!!.三菰爆走地鸡 $68食大排档点都要嗌返个煲,试下够唔够镬气!见到落佐好多配料去炒,而且啲鸡都好嫩滑,食落相当惹味👍🏻.面酱蒸黄花鱼 $108都几大条同埋食落去一啲都唔腥,仲好滑而且唔系好多骨,同埋个面酱都加佐好多分,点依个或者豉油既风味唔太一样🤔 食落个味超特别 个口感好似丰富佐😆.蒜茸蒸胜瓜 $62食佐咁多肥腻野,点都要嗌返碟菜既~ 胜瓜们旧旧都差不多大细,每件都好平均咁铺满佐蒜蓉调味,整得好精致🙆🏼♀️ 其实平时我麻麻地食胜瓜,但整得好爽口又几好食㖞👍🏻.总
脆皮炸大肠 $68
椒盐八爪鱼咀 $78
黄金虾 $98
三菰爆走地鸡 $68
面酱蒸黄花鱼 $108
蒜茸蒸胜瓜 $62
总结,好神奇地虽然我地今餐食得好油腻,但煮出黎又唔会话见到好油!食物同平时大排档一样咁有风味,又差不多价钱,但相对地新派大排档比人感觉会干净啲,而且装潢都偏向新派但又依然保留大排档既特色,食厌佐酒楼西餐,可以带fd聚餐或者屋企人食饭转下场,都可以坐得舒服啲倾得开心啲嘛😍🙆🏼♀️~仲有仲有!我第一次饮战斗碗饮啤酒🍻爽呀!