2024-01-21
中环街市最近开了呢间装修新派嘅传统潮州铺,店内有多个霓虹灯牌俾人打卡,但无论鸡公碗、铁茶壶等嘅餐具都保留住传统大牌档风味。我地坐低后首先拣茶,店员再送上小食潮州咸酸菜及水煮花生。卤水鹅片拼墨鱼讲到潮州菜首先当然有卤水,呢度嘅卤水鹅片做得出色,入味而且肉质嫩冧,鹅肉肥瘦分明,充满鹅肉香味,墨鱼亦唔会太靭,底下嘅豆腐索晒卤水汁味沙姜鸡脚呢碟沙姜鸡脚份量比想像中多,沙姜汁味道浓郁惹味咸菜胡椒猪肚咸菜胡椒猪肚汤用瓦煲上,有保温嘅效果,另外汤料十足,有多件猪肚、猪肉及咸菜,饮落胡椒味香浓,够晒暖胃榄角黑豚腩肉配潮州金橘呢道菜感觉有啲似咕噜肉,猪肉粒经走油后再配上榄角炒,味道偏甜,所以要落金橘汁中和甜味,令到佢变酸酸甜甜更香味嗱渣炒面见菜名好新奇所以就试下,原来系潮式炒面,炒得好够镬气,简单得来好味最后仲好似一般潮州老店咁提供功夫茶,菜嘅味道偏涩但就啱晒去油腻感
卤水鹅片拼墨鱼
沙姜鸡脚
呢碟沙姜鸡脚份量比想像中多,沙姜汁味道浓郁惹味
咸菜胡椒猪肚
榄角黑豚腩肉配潮州金橘