2023-06-13 439 浏览
嚟开厚福街揾食,呢头咁多食肆,决定去呢间新开嘅点心店叹个夜茶🫖!店舖装修有种中西合璧嘅感觉,灯光偏昏暗几有格调,用嘅系比较西式嘅枱凳,几阔落坐得舒服!小店主打手工点心同埋上海小食,全部都系自家制作,都整得好靓,唔系平时饮茶𠮶啲老土款式,配搭比较有新鲜感,重要劲Igable📸!点心即叫即蒸,上枱全部都热辣辣,摆盆仲要好精美🤩,所以都要等下呢~而家新开张仲有优惠🈹,午市有九折免加一;晚市仲有八折,平时仲有午市同下午茶套餐,更加抵食!今晚两个人食饱饱,仲要系即叫即整嘅高质点心,人均都唔使200!呢啲新旧合璧嘅菜式,平时同朋友或者长辈去都好适合!------------------------------💕◖米网鸳鸯肠◗ $48呢款系红米肠,里面包裹住香脆嘅米网,啖啖虾肉,里面嘅香芹提升咗成道菜嘅香味,更加带出蟹肉嘅鲜味,香口得嚟颇有层次感!但系伴碟嘅豉油偏咸,觉得唔点原汁原味会好食啲~🧄◖黑蒜烧卖◗ $68鸳鸯两色嘅烧卖,一黑一白咁,好趣致!每粒烧卖上面都有一片带子,再加上啲蟹籽,有口感之余又带啲鲜味!馅料就用咗猪肉同虾肉,口感扎实肉味香浓,唔会为咗香口而家入太多肥肉,用料一啲都唔马虎!🦐◖

💕◖米网鸳鸯肠◗ $48

🧄◖黑蒜烧卖◗ $68

🦐◖彩虹虾饺◗ $68
虾饺细细粒,但里面都几足料,包住三大粒虾仁,都啖啖肉,好鲜甜!外皮红红绿绿咁,好似一条金鱼咁,口感就相对冇咁烟韧~

🐂◖火焰黑椒牛肉生煎包◗ $38
每件生煎包都有个铸铁镬仔装住,煎过嘅外皮做到外脆,而里面保持湿润松软,真系比较少见!生煎包细细件,里面包着黑椒牛肉,牛味浓郁,加上佢嘅香葱一齐食,更加香口,仲一啲都唔油腻!

💕◖黑金流沙包◗ $22
黑金外皮油上一层金箔面,好靓!自家制嘅流沙包包体颇有韧劲,外皮唔会太厚,食落一啲都唔干,馅料甜度味道都啱啱好,唯独是做唔到流沙嘅效果,系比较出色嘅奶皇包~😆冲住佢嘅黑金外皮,个人觉得都值得一试~

🐖◖豚肉叉烧包◗ $36
呢度点心就正正常常,里面嘅叉烧馅偏瘦,整体同出面嘅叉烧包差唔多~

🥕◖萝卜丝酥◗ $58
萝卜丝酥摆盘好出色,整到成条萝卜咁,仲要放咗啲可可谷物片铺底当系萝卜嘅泥,好有心思造型加分!佢嘅酥皮做得好出色,一咬就松化开,里面系满满嘅萝卜丝,好多汁,但就略嫌里面萝卜嘅味道偏咸咗少少~

🌶️◖XO酱香煎萝卜糕◗ $48
佢嘅XO酱值得一赞,辣度啱啱好,有一丝丝干瑶柱同虾干嘅口感,有少少辣,咸香味十足,但又食得出腊味萝卜糕嘅味道,几种香味相辅相成,好惹味!

💕◖金沙芝麻卷◗ $38
一上枱真系话「哗」咗一声,黑蚊蚊嘅芝麻卷上面涂上金粉,黑金嘅配色影相真系好靓!识落味道都唔普通,芝麻味浓郁,好有回弹力,甜度啱啱好,推荐!

🌟 Encore指数:8.9/10