2020-10-24
本身系台湾菜爱好者,今次就去左试位于观塘工厦既哈豆,因为佢有近年好兴好邪恶既芋泥奶冻吐司🤤 一打开menu就比佢个名吸引住(事关我系西柠鸡既爱好者),原本以为会同西柠鸡差唔多,但原来都几唔同。佢个百香果汁酸酸甜甜,同盐酥鸡夹埋一齐食可以减低佢既油腻感,系十分之清新既味道!不过佢始终系果酱,食耐左就会觉得个酱太甜,再配埋饭一齐食就觉得怪怪的,但嗜甜既朋友不妨一试!本来以为都系普通台湾肠,无咩特别,但估唔到佢外皮香脆之余,内馅仲劲juicy🤤(我谂全靠啲肥肉)再加上面头有啲炸蒜,食落真系好夹好地道🤩呢个近年风摩台湾既吐司系香港竟然有得食!一场黎到,点可以唔试下!成个吐司都几大份,芋泥份量亦十分多。吐司系竹炭吐司黎,外皮烘过有小小脆,加埋入面唔算太甜既奶冻同绵密既芋泥,真系出奇地夹😍难怪几乎每枱都嗌,不过用手食就会食到有啲污糟,因为啲芋泥多到咇哂出黎🤪呢个饮品又系打卡必备,因为佢系要你倒转插个阿华田雪糕落杯坯芽豆浆到,等佢溶晒先再饮,见佢咁盏鬼,一于都试一试!不过可能佢个样比左太大期望我啦,饮落反而阿华田味唔太出,只有啲啲朱古力味,坯芽味反而仲出啲,但无疑打卡系一流的🙆🏻♀️而呢个就系比较传
而呢个就系比较传统啲既台式饮品啦,一杯甜甜既牛奶再加大大旧仙草冻,看似平平无奇,但原来出乎预期咁好饮!甘甘地既仙草冻中和返牛奶既甜味,perfect match!🤩
总括而言,佢既味道创新得黎又保留到台湾既传统风味,价钱亦唔算贵,餐厅够大,装修都几别致,挂住台湾美食既你不妨试下🤤