2023-06-04
星期日陪朋友带主子去赤柱 Summer Market 放电,夜晚唔想煮饭,过咗嚟北角「四宝食堂」开餐。餐厅以 Tiffany Blue 为主调,复古线条设计,配以灰色间条墙身及啡木地板,装潢清新又富现代感,打卡一流!我哋点咗 2 个养生炖汤套餐,另外再加咗碟菠萝咕噜肉。套餐包老火汤一盅及白饭一碗,+$28 更可享前菜一客及热饮一杯。盅炖汤非常足料,内有木瓜、雪耳、红枣、南北杏及瘦肉等,滋阴养颜兼润燥,毋须添加盐已经非常够味。台式三杯干邑鲍鱼鸡煲 ($108),鸡煲料头下得很足,鸡件煮得好入味,入口带阵阵干邑香气。鲍鱼 3 大只,肉质有弹性,配埋啲洋葱一齐食,浓香惹味。菜心苗炒石斑球 ($108) 斑球大大块,肉质结实又鲜甜,菜心苗嫩绿爽口,加上清甜多汁嘅三色椒,色彩缤纷,令人食欲大增。药膳鸡脚 (+$28) 煮得好腍身,药材味浓郁,做餐前小食就最适合不过。冲绳酱油煮牛筋 (+$28) 味道亦啱啱好,入味又不过咸,爽滑有口感。拔丝山楂汁菠萝咕噜西班牙黑豚肉 ($108),咕噜肉用上黑豚猪梅肉炮制,入口外脆内嫩,山楂汁酸甜浓稠,带拔丝效果,加上伴碟嘅菠萝,送饭一流! 天气咁热,冻饮当
台式三杯干邑鲍鱼 鸡煲 ($108),鸡煲料头下得很足,鸡件煮得好入味,入口带阵阵干邑香气。鲍鱼 3 大只,肉质有弹性,配埋啲洋葱一齐食,浓香惹味。
天气咁热,冻饮当然唔少得,杯冻柚子蜜 (+$3) 好 fresh,冰凉解渴又润喉。至于另一杯冻朱古力咖啡 (+$10) 味道亦甚佳,香甜有层次,消暑又提神。