2020-06-21
2020年6月16日 星期二今晚原本约咗大学同学去尖沙咀食饭,一早已经讲咗食边一间餐厅,仲晨早预约咗添位于尖沙咀K11里面,由地铁站行过去完全唔需要怕淋雨,因为全室内点知入到去坐低先俾人放飞机,得返自己一个食饭,咁唯有自己放纵一下,食好啲,尽情叫见到餐牌主要卖嘅都系香港怀旧茶餐厅菜式,再加上新式嘅煮法,仲要有详细解释每一道菜色有咩特别之处,真系好详尽首先乜都唔理要左杯饮品先,系新鲜菠萝冰,连个杯都系菠萝嘅形状,真系佩服呢间餐厅嘅细心。饮落去感觉冰凉,而且酸酸甜甜,仲食到新鲜嘅菠萝添之后当然有旧式茶餐厅唔少得嘅罗宋汤,味道好浓烈,好似有好多蔬菜压缩落去咁,配料好腍,仲有少少黑椒喺里面呢个叫祥仔脆脆猪扒饭,块猪扒另外上,差唔多有成块面咁大,切落去系脆卜卜嘅,十分松化。至于个饭,上年淋满左汁,酸酸地几开胃另外仲叫咗法式芝士焗蟹盖,摆盘好精致,仲要每啖都系蟹肉,食起上嚟好方便最后仲有叫甜品,系酥皮苹果挞,真系见到酥皮一层层,咬落去即时散开,里面既苹果粒包住酱汁,加埋吉士酱一齐食真系好夹难得豪豪地自己一个食,感觉真系好爽
难得豪豪地自己一个食,感觉真系好爽