2019-06-12
位于登笼街 V point地库的日喜楼,落地牢就见到地下反射招牌,今次食嘅系主打川菜上海菜,还有佢地有个特色百碟宴,不过供起码10-12人享用的,可惜我同妈妈细佬三个只可叫小菜,下次先约班朋友试一试百碟 100 Dish, 谂起都震撼似古代皇帝咁。安排四人枱比我地三位,而且有沙发的,感觉几舒服同自在,唔会话好嘈倾下计食下川菜几好。妈妈最喜爱北京填鸭啦,半只三个都算多,好彩细佬有点食力,鸭肉同鸭皮比例1:3 肉较皮多,皮都算脆包著青瓜大葱丝同甜酱,特别夹又好味减肥腻感。我钟意炸嘅银丝卷,可以系钟意醮炼奶特别好味,炸得外层金黄香脆,而且内里就一层层软绵绵的银丝卷,要衬热食呀细佬话要食回锅肉,不过呢款回锅肉同我地食开完全唔同,唔够香辣,配料唔系用椰菜青椒豆腐干炒,反而好多青葱,唔系唔好味,不过自己较爱旧派的回锅肉,用上豆瓣酱香辣但唔会过辣。一家人一致推介 姜葱大头虾煮年糕 $258 绝对超值,因为他们采用非常巨型的大头虾,足足12吋咁长,虾头超多糕,虾肉雪白又弹牙又有嚼头,真系好少见咁大只的,连头都要食埋,虾还有长长钳都有肉,个汁出奇地充斥虾的鲜味,同年糕煮得刚好,烟烟靭靭又吸收虾同汁的精
一家人一致推介
姜葱大头虾煮年糕 $258 绝对超值,因为他们采用非常巨型的大头虾,足足12吋咁长,虾头超多糕,虾肉雪白又弹牙又有嚼头,真系好少见咁大只的,连头都要食埋,虾还有长长钳都有肉,个汁出奇地充斥虾的鲜味,同年糕煮得刚好,烟烟靭靭又吸收虾同汁的精粹,超级 Yummy呀。
其实店员推介比我地,话6月份限量的,成只长身碟般大,应该用巨型来形容,妈妈话睇见都已经想食。