2024-03-11
14/12/2023久违了4年的圣诞gathering ,一行8人去食‘龙鳯呈祥鸡煲火锅’叫咗8人餐包括:选择咗两个鸡煲 (食完就加汤打边炉)要咗无骨鸡翼鸡煲 、火焰菠萝鸡煲海鲜拼盘(入边有虾、贵妃蚌、大蚬、帆立贝、墨鱼仔)牛肉拼盘(入边有唔同嘅牛肉,我净系识分到牛肉粒、牛胸爽、牛舌、牛柏叶🤣🤣)安格斯牛肉午餐肉响铃炸鱼皮两个乌冬凤尾虾饺五香肉丁饺墨鱼滑虾丸蔬菜拼盘莴笋油甘鱼刺身竹蔗茅根同埋菊花蜜另外十二月份生日有得玩游戏,我哋有两位寿星,玩完游戏就送咗一个黑毛猪肉、四人份量嘅海鲜拼盘。同埋即时入会送咗个炸鸡软骨。(呢间店好似个个月都会推出不同优惠吸引客人)价钱唔算平,不过食物质数很好, 睇得出佢系比靓嘅料 。待应好helpful 、有礼(尤其系一打十的四眼哥哥,介绍食物又系佢、带位系佢、解答问题又系佢、生日可以玩掉波波又系佢负责)我哋食嘅时候系星期四晚,都全场爆满嘅。但系上菜嘅速度有少少慢。感觉上真系唔系咁够人手做嘢。一开始净系上咗午餐肉响铃同埋炸鱼皮、之后就上海鲜同埋牛肉、饮品都等咗一阵先上(尤其系我哋有另外叫啤酒,又系要等人得闲先可以斟到啤酒)由于食海鲜同肉类都感觉上饱饱地,再等
叫咗8人餐包括:
海鲜拼盘(入边有虾、贵妃蚌、大蚬、帆立贝、墨鱼仔)
安格斯牛肉
蔬菜拼盘
莴笋
油甘鱼刺身
竹蔗茅根同埋菊花蜜
我哋食嘅时候系星期四晚,都全场爆满嘅。但系上菜嘅速度有少少慢。感觉上真系唔系咁够人手做嘢。一开始净系上咗午餐肉响铃同埋炸鱼皮、之后就上海鲜同埋牛肉、饮品都等咗一阵先上(尤其系我哋有另外叫啤酒,又系要等人得闲先可以斟到啤酒)由于食海鲜同肉类都感觉上饱饱地,再等咗一段时间先上丸类、饺子类、蔬菜拼盘,所以食到尾就好饱。
同埋都有段小插曲,话说初时四眼哥哥推介八人餐嘅时候,我哋问系唔系有足够份量分八个人食,当时佢有答系嘅。但系一开始上枱嘅午餐肉、响铃同埋炸鱼皮好明显唔系(最后期上嘅丸类同饺子类就有八件),跟住我哋问返四眼哥哥,佢话丸类饺子类、牛肉啊,海鲜𠮶啲都系根据人头计,但系午餐肉响铃炸鱼皮就系例牌 (6人份量),咁我啲朋友就‘据理力争’话唔应该咁样,变咗我哋唔系平均分,唔系人人都食到响铃🤣🤣🤣🤣咁四眼哥哥好好人咁样最终叫厨房比多两件响铃同埋鱼皮我哋。☺️☺️☺️☺️
埋单$4400、人均$550。叫咗八人餐、另外叫咗买四送一啤酒、叫多咗一份炸鱼皮。
💚💚💚💚💚💚