2023-12-27 645 浏览
韩国餐平时就食得多,今次试啲特别啲嘅,试下新派韩国菜🇰🇷喺Elements啱啱开张嘅韩国餐厅ANJU,除咗系新派韩国餐厅,仲系一间酒吧,drink list入面有唔少系加入咗韩国烧酒或高丽嘅元素,一于就试吓先🍽️我地叫咗有柚子香同烧酒嘅Yuzu Soju Mojito同带有姜嘅辣味嘅Ginger Mango Delight,两杯易入口之余,酒精浓度又唔算太高,用嚟做一餐嘅开始系一个唔错嘅选择🍷🍸🍽️食物方面我地有酱油带子鲍鱼先将鲍鱼同带子切成薄片,仲有三文鱼子,味道唔浓味又清新,鲍鱼口感软腍,仲有淡淡嘅麻油香味,新派之余仲有阵阵嘅传统韩国风味🍽️韩式烤牛肉包烤牛肉以基本韩式酱汁调味,牛肉juicy,再将佢摇身一变变成汉堡包,阿女争啲一个人食晒两个🍽️酱烤五花肉 呢款五花肉嘅比例恰到好处,烤过之后迫出油香,外层焦糖化,仲有辣椒、葱花、蒜粒及辣酱同生菜,可以包住嚟食,减低油腻感之余,仲有菜食添🥬🍽️韩式炸鸡呢度嘅炸鸡份量虽然唔够出面坊间嘅多,但在味道取胜,摆盘仲好靓添,而鸡肉亦都系新鲜嫩滑,真系一件接一件咁食🍗🍽️甜品就有由燕麦奶制作,配上粟米片同柿子嘅燕麦奶布丁,甜度足够,用燕麦奶嚟整,少咗牛奶嘅油
韩国餐平时就食得多,今次试啲特别啲嘅,试下新派韩国菜🇰🇷

🍽️食物方面我地有酱油带子鲍鱼

🍽️韩式烤牛肉包

🍽️酱烤五花肉

🍽️韩式炸鸡

🍽️甜品就有由燕麦奶制作,配上粟米片同柿子嘅燕麦奶布丁,甜度足够,用燕麦奶嚟整,少咗牛奶嘅油脂,感觉健康啲🍮

🍽️另外仲有我嘅最爱—Affogato
呢度嘅Affogato除咗有雪糕同咖啡,咖啡入面仲加咗少少烧酒,同平时食开嘅唔同,别有一番风味🍨