2020-06-14 46 浏览
旺角呢间新派主打鱼汤鱼面嘅专门店近排人气急升,所以我专诚来试一试!一进入大门已经有一草地墙,感觉非常之清新,而里面嘅座位亦都简洁整齐,坐得舒服!一坐下来侍应便送上每人一杯小小的花胶特浓鱼汤!感觉非常窝心舒服!而且个鱼汤味道浓郁好味,为各位客人润一润喉!餐牌中好多唔同种类嘅鱼面、鱼乌冬选择,有的感觉很清淡健康,有的非常之有特色而且惹味!结果我同朋友选择咗「四川麻辣烧牛肉伴鱼乌冬」同「西班牙烟熏黑毛猪浓鱼汤鱼乌冬」,听落都非常吸引📍四川麻辣烧牛肉伴鱼乌冬首先有伴碟的日本前菜、小蕃薯同汁煮萝卜,感觉非常健康清新好食!而这个鱼乌冬是用四川麻辣捞乌冬,再加上烧牛肉,原本我以为会非常之辣,但结果是非常惹味加上微辣,啱晒我呢啲钟意麻辣又怕辣嘅人呢!而且牛肉嘅份量非常之多,好似一个小山在捞乌冬上面!味道非常之好,与四川麻辣配搭得不错!我很喜欢吃这个乌冬呢!📍西班牙烟熏黑毛猪浓鱼汤鱼乌冬这个黑毛猪肉质味美而且浓郁,我朋友就最钟意食烟熏肉食,呢个黑毛猪又不会太咸啱晒佢胃口!配上鲜味嘅鱼汤鱼乌冬,非常之鲜嫩好味!饮品方面我朋友叫了热柠茶,而我就叫了比较特别嘅「泡沫玫瑰奶茶」!牛奶非常浓郁,加上淡淡的玫瑰花香

花胶龙鱼汤

📍四川麻辣烧牛肉伴鱼乌冬

📍西班牙烟熏黑毛猪浓鱼汤鱼乌冬

西班牙烟熏黑毛猪浓鱼汤乌冬

饮品方面我朋友叫了热柠茶,而我就叫了比较特别嘅「泡沫玫瑰奶茶」!牛奶非常浓郁,加上淡淡的玫瑰花香味,这个泡沫玫瑰奶茶真是很不错!

泡沫玫瑰奶茶

其实食鱼面鱼乌冬好处非常多,因为是由鱼肉制成,自然有鱼嘅丰富营养,而且有丰富嘅蛋白质、维他命A及D! 最重要就系淀粉质减少,啱晒我呢啲怕食淀粉质会肥嘅人士!哈哈!呢个鱼乌冬又好食又健康,我相信我会经常帮衬成为我的饭堂啊!

花胶龙鱼汤
泡沫玫瑰奶茶