2022-09-25
系旺角行完街就行咗去旺女人街揾嘢食😚见哩间门口个霓虹灯几吸引,行埋去个餐牌又岩食🤪咁就哩间啦🥰哩间装修又靓坐得又舒服嘅餐厅叫「面赐园」,主打汤面,另有小食提供💓原来佢系同区老字号越兴园越南菜馆嘅姊妹店👍🏻汤底鲜甜冇味精就不在话下,最特别嘅系佢地嘅咖啡唔系一般茶记冻啡,而系采用单一庄园、高海拔无公害嘅咖啡豆☕️由本地烘焙师主理,香港人嘅咖啡☕️除咗荤食是,亦都可以选择素食,迎合返依家好多人都实行低碳/无碳/素食嘅潮流👍🏻不过,我就食肉兽嚟😂所以就叫咗个「牛队长汤面」,汤底以鲜牛骨熬制,汤头带浓浓牛香💓配料亦都非常丰富,有牛肚、牛根、崩沙腩同封门柳,仲有香甜嘅萝卜🤤全部都炆得好淋又入味🤤每一啖都冲击住味蕾啊😋男朋友就叫咗个「清淸哋鸡汤面」,作为一个芫茜🌿控嘅佢仲要加多$2要多茜添🤣相比牛队长,清淸哋鸡汤面嘅感觉系好温柔,咬落口鸡肉系好滑,好细嫩,要慢慢食,慢慢品尝味道🫶🏻汤底好清,但清得嚟好鲜甜,毫无油腻感💓 配料上除咗鸡,有一大只切开咗三份嘅大冬菇👍🏻 冬菇非常厚身,绝对唔系平价货💓咬落口口感十足💓另外我地叫咗两个小食「话梅浸单骨鸡翼」同埋「素苏格兰炸蛋」,前者清清地又带少少话梅味几特别💓后
另外我地叫咗两个小食「话梅浸单骨鸡翼」同埋「素苏格兰炸蛋」,前者清清地又带少少话梅味几特别💓后者用新猪肉炸成面层,入面再包住一只流心蛋,外脆内软,层次丰富🤤
饮品方面当然要支持本地烘焙咖啡啦💛 咖啡味道细致香浓,入口微酸回甘,系令人回味嘅味道☕️另外再叫多杯森林之吻,个名好优雅,其实系抹茶latte 🍵 味道适中,唔会太甜🫰🏻
店舖布满林明祯嘅poster,相信老板一定系明祯BB嘅fans🤣 偷偷地话你知,其实我都系🤭
Muak 🫰🏻 Muak 🫰🏻
🤟🏻好嘢🤟🏻