2023-11-19 85 浏览
今日又去米线哥食lunch,估唔到有新惊喜 - 出左新嘅蕃茄汤底🍅!poster讲到明啖啖🍅肉不得止,仲可以加辣度!咁就一于试试佢!撞啱promo,叫左个茄汤大辣双𩠌(鸡肉同金菇)+饮品加购价再半价(本来8蚊变4蚊)嘅套餐,加埋都系45,抵呀!米线等左5分钟到米线就上枱,以星期日午市咁忙嚟讲都咁快上枱系抵赞嘅。一上枱就见到一堆茄肉系碗粉中间,搅匀之后成个碗都系茄肉,真系啖啖都有,系讲得出做得到㖞!汤底方面,唔算系茄汤专门店好鲜嘅蕃茄味,系有加茄膏,但整体唔会因为只有茄膏而死咸。辣度方面由于我拣左大辣,有少少喧宾夺主,个辣味冚哂茄味。反观我朋友嘅BB辣茄汤就无呢个问题,所以嗜茄一族都系唔好拣咁辣会好啲,balance 返。𩠌方面,鸡肉都系一贯嘅雪鸡但无乜雪味又无乜肥肉,可以接受;金菇为索汤而叫,无特别,不过不失;米线弹牙唔会太淋,正常发挥。结论系茄汤系正嘅,不过本人极度嗜辣仲要撞正入冬,应该都系回归麻辣汤尽兴啲🤣