2024-06-16 79 浏览
今日原本系旺角𝘀𝗵𝗼𝗽𝗽𝗶𝗻𝗴 𝗱𝗮𝘆,一个唔小心又变咗𝗳𝗼𝗼𝗱𝗶𝗲 𝗱𝗮𝘆~平时极少试星马菜,不过系𝗧𝗵𝗲 𝗙𝗼𝗿𝗲𝘀𝘁 𝟭楼转角嘅呢间星马餐厅𝗰𝗼𝗹𝗼𝘂𝗿𝗳𝘂𝗹又新潮,几有特色,一个装修就吸引咗我同老𝗯𝗲𝘀𝘁入去打卡。🍴马来汤肉骨茶 $𝟭𝟭𝟴望落好似细细碗,食落发现有成六块肉骨系入面,相比一啲餐厅得两三块,呢个份量真系𝘀𝘂𝗿𝗽𝗿𝗶𝘀𝗲到我!汤底温和易入口,唔会有中药材嘅苦涩,比较重肉香味。特别想赞下佢哋嘅油炸鬼数一数二地香脆,食完都想𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲😍📝 :𝟴.𝟱/𝟭𝟬 🍴马来奶油咖喱鸡 $𝟭𝟭𝟴酱汁令到鸡肉更加香嫩,咖喱辣味偏淡,更多嘅系奶香甜味,但食落又唔会厌同腻,反而几中我心水~📝 :𝟴.𝟱/𝟭𝟬🍴蒜虎虾球饭粒 $𝟭𝟭𝟴上碟已经闻到阵阵蒜香,虾球大大只,咬落弹牙爽口。饭粒偏硬身烟靭,同虾球同时入口会更加理想呢~📝 :𝟴/𝟭𝟬🍴美禄咖央烤吐司 $𝟳𝟴 🌟作为𝗳𝘂𝗹𝗹 𝘁𝗶𝗺𝗲嘅甜品控,真系抵抗唔到呢个浓郁嘅美禄味,多士脆口,配搭埋咖央同牛油酱根本就系邪恶化身地好食!连平时好怕𝗝𝘂𝗶𝗰𝘆嘅老𝗕𝗲𝘀𝘁都点名赞~推介👍🏻📝 :𝟵/𝟭𝟬🍴蝶豆花荔枝冰 $𝟯𝟲🍴斑兰椰子冰 $𝟯𝟲食完甜品又点

🍴马来汤肉骨茶 $𝟭𝟭𝟴

🍴美禄咖央烤吐司 $𝟳𝟴 🌟
📝 :𝟵/𝟭𝟬

🍴蝶豆花荔枝冰 $𝟯𝟲
🍴斑兰椰子冰 $𝟯𝟲
食完甜品又点少得嚟返杯冰凉解腻嘅饮品,估唔到都同餐厅特色一样咁色彩缤纷,用嚟影相一流。
📝 :𝟴/𝟭𝟬

✍🏻其他分数