2018-12-09 104 浏览
系旺角行行下街,女友忽然话想食韩烧,我立刻上网研究一下,发现朗豪坊里面有一间我地仲未试过既餐厅 <Lab 10>,于是就拿拿临订位,到夜晚我地准时到达餐厅门口~~~门口有专门特饮既corner~当晚室内人客唔算太多,现场座位间隔算宽落~~比较特别既系,餐厅座位充分利用空间,系每个座位上面设置摆放菜单既架,方便食客随时翻阅菜单之外,同时亦唔会占据台面空间 ~~餐厅虽然主打韩式烧烤,但同时 亦会提供其他韩式小食及主食~~为左同一时间可以试到唔同食物,我地就点左餐厅既主打套餐(伴果汁)~~由于餐厅属意将全部食物准备好先一次过上,所以当晚系等候时间方面比较耐~~等左一阵,食物终于开始上场~~~泡菜金字塔 - 里面包含泡菜、辣萝卜、辣青瓜,口感上能满足不同食客,味道上亦十分开胃~~~生韩牛伴雪梨牛油果 -  摆盘有心思,生牛肉好嫩,配上奇异果既鲜甜,加上雪梨丝既脆,整体味道夹之余,口感上亦都见立体~~~特级薄切和牛肉眼 -  有店员帮忙,肉眼虽然薄切,但仍然充满油脂,加上葱花调味,蘸上由泡菜加蛋的酱汁,令到肉眼味浓得黎唔会太腻~~牛肋骨+牛肩肉 - 雪花分布十分均匀,食落啖啖肉之

门口有专门特饮既corner~

等左一阵,食物终于开始上场~~~
泡菜金字塔
生韩牛伴雪梨牛油果

特级薄切和牛肉眼
牛肋骨+牛肩肉
牛肋骨+牛肩肉 - 雪花分布十分均匀,食落啖啖肉之余十分有肉味,基本上食个时都唔使点样蘸汁已经够味~~
精选海鲜 - 虎虾、生蚝、带子
精选海鲜 (虎虾、生蚝、带子)- 带子同虎虾够肥大,生蚝就稍微细支左少少~~~
果汁
随餐附送既果汁以test tube盛载,店员建议由外至内逐一品尝,特饮由外至内分别为:

外 - Sour Bomb (柠檬+西柚+奇异果+蜜糖)
中 - Coco (椰青水+青柠+西瓜+蜜糖)
内 - Captain Lab - (热情果+奇异果+橙+蜜糖)

由于其实个套餐肉既分量食起上黎都算几多,尼几杯几fresh既果汁就称职甘扮演中和油腻感既角色~~~

餐厅由于炉边抽气做得好,所以成个过程唔大烟兼且食完身上都唔大味,埋单人均300几蚊,算系一次唔错既韩烧体验~~~

2018-12-02
泡菜金字塔