2024-07-26
有一阵子没行The Forest商场,见到有间新的星马菜餐厅就入去试下,装修几新潮颜色亦好colorful,用了星加坡象征狮子🦁️做Logo,环境很好打卡,坐位阔落舒服,仲有一排面向街景嘅吧枱窗边位。用QR code 落单,食物饮品都有图睇好方便,我好钟意佢系统点菜式有备注一栏可以写上要求,例如我想要小辣BB辣、走甜/ 小甜等等佢哋都做到👍上菜速度快,店内员工亦好有礼貌。🔶辣椒炒蟹肉配炸馒头🔶馒头炸到金黄色超吸引,外皮酥脆内里香软,辣椒炒蟹肉的蟹肉份量好多,小辣的调味很惹味,配炸馒头吸尽蟹肉精华,但如果有白饭捞仲正😚🔶槟城大虾炒粿条🔶一上枱睇颜色就知炒得好够镬气,粿条口感几Q弹,有几只大虾,虾肉爽口弹牙,加上豆干、芽菜等配料炒,少少辣度好吃又惹味。🔶马来汤肉骨茶🔶这里的肉骨茶相对是比较淡药材味很易入口,有不少排骨,还有金针菇、豆卜等,仲可以加油炸鬼落去。🔶美禄咖央烤吐司🔶面层大量美禄粉,咖央多士加了朱古力酱,口感丰富,唯一略嫌朱古力酱太抢甜左少少。🔹珍多尖蕊龙须冰呢个卖相好靓好打卡,珍多三色幼条针型软硬适中,椰汁椰香味好浓,龙须糖糖丝色彩缤纷,混合一起甜度刚好。🔹斑兰椰子冰椰青水加入斑兰
🔶辣椒炒蟹肉配炸馒头🔶
🔶槟城大虾炒粿条🔶
🔶马来汤肉骨茶🔶
🔶美禄咖央烤吐司🔶
🔹珍多尖蕊龙须冰
🔹斑兰椰子冰
椰青水加入斑兰味几香,饮落好清爽。